Контрабанда на цигари и злато в кутии със сухи пасти и крема сирене

DenNews.bg
26.09.2022
размер на текста:

 3066 кутии (61 320 къса) цигари, облепени с български акцизен бандерол, задържаха при съвместна проверка на товарен автомобил митнически и гранични служители.
На 17.09.2022 г. в района на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат за проверка е спрян товарен автомобил, който по документи превозва за Нидерландия палети с кашони, пълни с кутии със сухи пасти.
При извършена физическа проверка обаче митническите служители установяват, че вместо сухи пасти в кутиите има цигари, облепени с български акцизен бандерол.

Митническите служители на Митнически пункт Малко Търново задържаха 981.75 грама златни накити, укрити в кутии с крема сирене и в дрехите на три жени пътуващи с лек автомобил.

На 21.09. 2022 г. колата с румънска регистрация пристига на МП Малко Търново на входящо трасе от Турция. В зоната за митнически контрол управляващата автомобила жена и всички пътници - румънски граждани, са заявили, че нямат нищо за деклариране. При извършената проверка митническите инспектори откриват сред багажа - поставени вътре в кутии с крема сирене 5 пакета, увити с тъмно тиксо и найлони. Установено е, че пакетите съдържат общо 747.93 грама златни бижутерски изделия. Други 233.82 грама златни изделия са открити в дрехите на шофиращата жена и две от пътничките при последвалите лични прегледи.

Иззети са общо 981.75 грама бижутерски изделия - пръстени, гривни, обеци, медальони и др., които според първоначалната експертиза от вещо лице са изработени от 14-каратово злато (проба 585) и са на стойност 88 358 лева. Установено е, че недекларираните златни накити са собственост на трите жени в автомобила. От общото количество всяка от тях е пренасяла съответно 616.88 г, 265.40 г и 99.47 г златни накити. Съставени са три акта за установените административни нарушения.

Общо 1.776 кг контрабандни златни изделия са задържани от митническите служители на МП Малко Търново само от началото на месец септември. Открити са при митнически проверки на леки автомобили и пътници влизащи в страната от Турция.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети