Служебното правителство моли КС да ореже правомощията на главния прокурор

DenNews.bg
21.09.2022
размер на текста:

 Допустимо ли е главният прокурор да разпорежда проверки във всички сфери на управление и на всички административни нива, пита МС

Министерският съвет отправя до Конституционния съд (КС) искане за задължително тълкуване на чл. 126, ал.2 във връзка с чл. 127 от Конституцията, свързано с правомощието на главния прокурор да осъществява надзор за законност върху дейността на всички прокурори. Това бе решено на днешното заседание на МС.
Въпросът до КС е: „Систематичното тълкуване на чл. 126, ал.2 във връзка с чл. 127 от Конституцията на Република България допуска ли главният прокурор, осъществявайки надзор за законност върху дейността на прокурорите, да им възлага извършването на проверки за спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива?”
В искането си правителството поддържа, че правомощията на главния прокурор по визираната конституционна разпоредба са относими само към дейността на прокурорите при осъществяване на основната функция на прокуратурата като подсистема на съдебната власт. В същото време главният прокурор по реда на надзора за законност възлага проверки във всички сфери на управление и на всички административни нива, за което има многобройни примери от годишните доклади за дейността на прокуратурата и от прессъобщения на институцията - възлагани са проверки в широк диапазон: от разрешителните за носене и притежание на оръжия (независимо дали те са за лов, охрана, спорт и т.н.) до пътната маркировка и пътната сигнализация на магистралите и първокласните пътища в страната. Изкуственото разширяване на сферите на правомощия в пълна степен важи и за разпоредени от прокуратурата проверки по сигнали или самосезиране. Възприетата практика води до това, че обхватът на въздействие на главния прокурор надхвърля системата на прокурорските органи и потенциално засяга всички сфери на управление и органи на централната и местната власт, което не съответства на конституционната уредба, се сочи в искането.
Министерският съвет моли също КС да обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 145 от Закона за съдебната власт в отделни части, тъй като с тях се разширяват изключително правомощията на прокуратурата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети