Отоплението с термопомпа – икономично и екологично

DenNews.bg
14.09.2022
размер на текста:

 С наближаването на отоплителния сезон всеки от нас започва да обмисля какво решение да вземе за отопление, за да бъде то по-икономично и ефективно. Предоставените данни от Агенцията по устойчиво енергийно развитие разкриват, че отоплението с термопомпа е най-близо до желаното, тъй като може да намали разходите с до 78%. Чрез термопомпа можем да се възползваме максимално от природната неизчерпаема енергия, пренасяйки я в своя дом.
С термопомпените системи не само се намаляват сметките, но се запазва и природата. А заради новия стремеж на Европейския съюз за въглеродно неутрална икономика, отоплението с термопомпи се очертава като най-перспективно и екологично.

Начин на работа и видове термопомпи

 

Подобно на климатика и хладилника, които са термопомпени агрегати, термопомпите използват принципа на стандартния хладилен цикъл. Притежават фреонова система, включваща компресор и топлообменник, за да може да бъде абсорбирана топлина от едно място и освободена на друго.
Съобразно източника на топлинна енергия – вода, въздух или земя, има различни видове термопомпи. Основните са въздушна и водна, като има и земя-вода. И при трите става „изпомпване” на топлината от източника, като тя се връща в средата с по-ниска температура. Получената разлика в двете температури се събира от хладилния агент, а после машината го освобождава под високо налягане до съответния консуматор на топлинна енергия като радиатори, водно подово отопление, бойлери и др.
Изграждането на термопомпени системи е различно.

Термопомпи вода-вода

Те изискват сондаж и ако има подпочвени води, се монтира сондажна помпа. С нея водата ще циркулира, помпата ще работи постоянно, като мощността на тези помпи е 500-1000W.

 

Термопомпи въздух-вода

Техният монтаж е по-евтин, по-надежден и се предпочитат. Използват топлинна енергия от въздуха за отопление или охлаждане, осигуряват и топла вода. Консумацията им на електроенергия е ниска, необходима е само за компресора, електрониката и ако температурите са много ниски, за електрическите елементи.

 

Термопомпи земя-вода

 

Те извличат енергия директно от земята. След определена дълбочина температурата на почвата е около 10-14°С и затова са високо ефективни. Енергийната ефективност е с коефициент 5, което значи, че потреблението на електроенергия ще бъде намалено с 80%.
Въздушните термопомпи са най-масово използвани не само заради по-ниските първоначални разходи, но и заради това, че монтажът им не зависи от природните особености на парцела.

 

Основно предимство – икономичност

 

Термопомпените системи не произвеждат топлина, но извлечената от тях топлинна енергия от околната среда е няколко пъти повече, отколкото е изразходената от тях електрическа енергия за самия процес на извличане.
Икономията на електроенергия, която осигуряват, е до 78% по-малко от разходите, получавани от електрическите уреди за отопление. Тя се постига, благодарение на възможностите на термопомпата:
● да отдава 4kW/h електроенергия;
● да се програмира дневната работа;
● да се свърже със слънчеви колектори.
Топлината, генерирана от термопомпата, се използва най-често за централно и подово отопление, както и за гореща вода за нуждите на бита.
Термопомпите намаляват емисиите на въглероден диоксид, в сравнение с котлите на газ, нафта или пропан-бутан, а това ги прави и екологични.

 

Други предимства на термопомпите

 

Освен икономичната работа в резултат на вложената в тях енергоспестяваща технология, термопомпите предлагат и други предимства при използване.

 

Безопасност

 

Работят с висока ефективност без пламъци, токсичен дим или изпарения. Всичките им връзки са надеждно изолирани.

 

Постоянен достъп до топла вода

С термопомпата може да се разчита на осигурена топла вода, независимо от сезон, климат, метеорологично време и час.

 

Лесно и удобно управление

 

Термопомпите са оборудвани с интелигентна система за управление. С помощта на Wi-Fi през приложение може да я включите и изключите, да задавате температура, да избирате режим и др.

 

Без изискване за ежедневна поддръжка

 

При отопление с термопомпа няма изисквания за определени допълнителни грижи и специална поддръжка. Системата се контролира от термостат, поддържащ в норма желаната температура. Интелигентният алгоритъм на термопомпата се грижи за настройките ѝ.

 

Охлаждане

 

Термопомпата може не само да генерира топлина, но и да охлажда, изсмуквайки топлината от въздуха в дома ви. За разлика от климатиците, термопомпената система дава възможност от един източник в обща инсталация да бъдат осигурени отоплението, охлаждането и топлата вода.

 

 

Обобщение

 

Термопомпите са лесно приспособими в домове с различна квадратура и архитектура. Освен това, без проблем се адаптират към налични топлоизточници като конвектори, радиатори и др.
Подходящият избор на термопомпа означава да бъде напълно съобразена с характера на съответния имот. Консултацията със специалист е полезна, преди да се вземе окончателно решение за закупуване. Експертите се ръководят от изисквания като: местоположение на имота и площ, евентуални топлозагуби, вида на системата, начин на разпределение на топлината – с налична или новоизградена инсталация, коефициент на преобразуване и др.
Изборът обикновено се насочва към въздушните термопомпи, защото не се изискват предварителни проучвания на терена, лесно се монтират и са подходящи за сгради от различен тип и с висока етажност.
С интелигентното си управление и инверторната си технология за регулиране на мощността, термопомпите предлагат максимален комфорт на разумни цени. В сравнение със стандартните източници на отопление, модерните термопомпени системи са удобно и икономично решение за всеки съвременен дом.
 

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети