Бивш марксистки бунтовник стана президент на Колумбия

DenNews.bg
08.08.2022
размер на текста:

 Густаво Петро спечели президентските избори в Колумбия. В първата си реч той призова за нова глобална стратегия за борба с незаконния трафик на наркотици.

Говорейки при встъпването си в длъжност, първият в историята ляв лидер на страната обяви "войната срещу наркотиците" за провал.

Стотици хиляди хора загинаха в продължилата десетилетия гражданска война в Колумбия, подклаждана отчасти от търговията с наркотици.

62-годишният бивш кмет на Богота и бивш бунтовник беше избран през юни с радикален манифест, обещаващ да се бори с неравенството и да забрани нови петролни проекти.

Петро каза пред свои поддръжници в Богота, че е време за нова световна конвенция, която „приема, че войната срещу наркотиците се е провалила“.

„За 40 години е причинил смъртта на един милион латиноамериканци“, каза той, „и всяка година 70 000 северноамериканци умират от свръхдоза.“


Преди повече от 50 години президентът на САЩ Ричард Никсън стартира глобална стратегия за борба с наркотиците, която наблягаше на криминализирането и използването на полицейска сила, която стана известна като „войната срещу наркотиците“.

Наскоро положилият клетва президент на Колумбия каза, че стратегията само е укрепила властта на мафиотските банди и е отслабила латиноамериканските държави в продължение на десетилетия.

В Колумбия, която според оценки произвежда повече от половината кокаин в света, престъпни групи и местни милиции са силно замесени в производството и транспортирането на наркотиците до потребителите по целия свят - включително в САЩ и Европа.

Предшественикът на г-н Петро, ​​Иван Дуке, превърна войната с наркотиците в основен приоритет на правителството си - привличайки значителна подкрепа от САЩ за ограничаване на производството на кокаин в колумбийската провинция.
Повече от 100 000 поддръжници се събраха на централния площад в Богота в неделя, за да гледат как бившият марксистки бунтовник пише история, като полага клетва като първия ляв лидер на Колумбия.

Той ще работи с Франсия Маркес, който беше избран заедно с Петро за първия чернокож вицепрезидент на Колумбия.

„Не искам две държави, както не искам две общества, искам силна, справедлива и обединена Колумбия“, каза г-н Петро, ​​след като положи клетва, съобщава агенция Ройтерс.

Гласуването през юни се проведе на фона на широко разпространено недоволство от начина, по който е управлявана страната, а миналата година имаше антиправителствени протести, при които загинаха десетки хора.

Новият лидер беше избран с радикален манифест за борба с неравенството чрез предоставяне на безплатно университетско образование, пенсионни реформи и високи данъци върху непродуктивните земи - отклонение от Колумбия, която досега е избирала само консервативни президенти на поста.

Той също така обеща да изпълни изцяло мирното споразумение от 2016 г., което сложи край на 50-годишен конфликт с комунистическата партизанска група Farc, и да търси преговори с все още активните бунтовници ELN.

Встъпването в длъжност на Петро бележи голяма политическа промяна в посоката на страната, която в продължение на десетилетия беше водена от умерени и консерватори.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети