Бомба от Втората световна война бе обезвредена в река По

DenNews.bg
08.08.2022
размер на текста:

 Неизбухнала бомба от Втората световна война, потопена в италианска река, беше разкрита поради екстремна суша.

Бомбата от 450 кг (1000 фунта) е открита от рибари на брега на пресъхващата река По.

Големи участъци от 650-километровата (400 мили) река пресъхнаха в най-голямата суша в Италия от 70 години.

„Бомбата е намерена от рибари на брега на река По“, каза служителят на армията полковник Марко Наси пред агенция Ройтерс.

Невзривеното устройство, което според италианските военни е съдържало 240 кг експлозив, е открито близо до ломбардското село Борго Вирджилио.

Съобщава се, че около 3000 жители наблизо са били евакуирани, така че експертите по обезвреждане на бомби да могат безопасно да извършат контролирана експлозия в неделя.

„Първоначално някои от жителите казаха, че няма да се местят, но през последните няколко дни успяхме да убедим всички“, каза местният кмет Франческо Апори.

Въздушното пространство в района също беше затворено за кратко време, както и речният трафик по самия воден път.

По е най-дългата река в Италия, която тече от югозападните Алпи надолу към Адриатическо море - но годишните сателитни снимки от тази година показват разширяващи се петна от пресъхнало речно корито в резултат на екстремна суша.

Миналия месец италианските власти обявиха извънредно положение за районите около река По, която напоява около една трета от селскостопанската продукция на страната.

Течението й е толкова отслабнало поради жегата и липсата на валежи през последните месеци, че фермерите в долината на По казват, че солената морска вода сега се просмуква в реката, унищожавайки посевите.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети