Жертви и ранени при улични боеве в Багдад

DenNews.bg
30.08.2022
размер на текста:

 Най-малко 15 души са убити при сблъсъци между иракските сили за сигурност и поддръжници на влиятелен шиитски духовник в столицата Багдад, информира Би Би Си.

Длъжностни лица казват, че още десетки са били ранени, след като протестиращи, лоялни на Моктада ал-Садр, нахлуха в президентския дворец.

Насилието започна, след като Садр обяви, че се оттегля от политиката.

Неговият блок спечели повечето места в парламента миналия октомври, но той отказа да преговаря с подкрепяните от Иран шиитски групи за съставяне на правителство.

В резултат на това имаше година на политическа нестабилност.

Улични боеве избухнаха през нощта, като бойци си размениха стрелба и трасиращи патрони осветиха нощното небе в едни от най-тежките прояви на насилие в иракската столица през последните години.

Голяма част от боевете са съсредоточени около Зелената зона на града, район, в който се помещават правителствени и чуждестранни сгради посолства. Служителите на холандското посолство бяха принудени да се преместят в германската мисия поради сблъсъците.

Служители по сигурността казаха, че част от насилието е било между Бригадите за мир, милиция, лоялна на Садр, и членове на иракската армия. Видеоклипове, споделени в социалните медии, изглежда показват някои бойци, използващи тежки оръжия, включително ракетни гранати (RPG).

Иран затвори границите си с Ирак на фона на боевете, а Кувейт призова гражданите си незабавно да напуснат страната.

Медици казаха, че 15 поддръжници на г-н Садр са били застреляни и около 350 други протестиращи са ранени, според агенция AFP.

Заместник на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че е разтревожен от събитията и се обяви за „незабавни стъпки за деескалация на ситуацията“.

А Мустафа ал-Кадхими, временният министър-председател на Ирак - и съюзник на Садр - обяви полицейски час в цялата страна след безредици в няколко други града.

Той преустанови заседанията на кабинета и примоли влиятелния духовник да се намеси и да спре насилието.

Засега г-н Садр е обявил гладна стачка, докато насилието и използването на оръжия от всички страни спрат.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети