Русия е получила дронове от Иран

DenNews.bg
26.08.2022
размер на текста:

 Русия се е сдобила със стотици ирански безпилотни самолети, които могат да бъдат използвани във войната срещу Украйна, въпреки предупрежденията на САЩ към Техеран да не ги изпраща, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на служители от западното разузнаване.

Не е ясно дали Русия е започнала да използва безпилотните самолети срещу украински цели, но изглежда, че те са в бойна готовност и готови за употреба, заявиха служителите, говорили при условие за анонимност, за да обсъдят поверителни разузнавателни данни.

Предполагаемата доставка е поредният знак за това, което изглежда е все по-тясното военно сътрудничество между дългогодишните съюзници, отбелязва АП. Тя също така подчертава предупрежденията на критиците на продължаващите преговори за възобновяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г., от което Съединените щати се оттеглиха през 2018 година. Преговорите за връщане на Иран и САЩ към сделката, което би предоставило на Иран облекчение на санкциите в размер на милиарди долари в замяна на ограничаване на ядрената му програма, се придвижват напред.

Противниците на сделката твърдят, че вдигането на санкциите срещу Техеран може да даде възможност на Русия да засили военните си усилия в Украйна и да заобиколи санкциите, наложени след инвазията през февруари, като започне да прекарва петрол и други продукти през Иран.

Изправена пред икономически санкции и ограничения във веригите си за доставки заради своята инвазията в Украйна, Русия все повече се обръща към Иран като ключов партньор и доставчик на оръжия, посочва АП. Миналия месец Белият дом за първи път публично предупреди, че Иран планира да достави на Москва "стотици" въоръжени безпилотни самолети. Няколко дни по-късно той заяви, че руски официални лица са посетили Иран на два пъти, за да договорят прехвърлянето.

В свое изказване миналия месец външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан заяви, че Техеран има "различни видове сътрудничество с Русия, включително в сектора на отбраната". "Но ние няма да помагаме на нито една от страните, участващи в тази война, защото смятаме, че тя (войната) трябва да бъде спряна", добави той.

Мисията на Иран в ООН засега не е отговорила на молба за коментар на информацията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети