Арестуваха ексглавен прокурор на Мексико за зверското убийство на 43 студенти

DenNews.bg
20.08.2022
размер на текста:

 Бившият главен прокурор на Мексико беше арестуван във връзка с изчезването на 43 студенти през 2014 г.

Хесус Мурило Карам, който ръководи разследване на зверството, е обвинен в принудително изчезване, изтезания и възпрепятстване на правосъдието.

Студентите изчезнаха, докато пътуваха с автобус през град Игуала на път за протест в Мексико Сити.

Освен откритите костни фрагменти от трима от тях, не се знае нищо за тяхната съдба.

Общинска полиция откри огън по автобусите, превозващи учениците вечерта на 26 септември 2014 г. - но какво се случи след това е спорно.

Тяхното мистериозно изчезване предизвика шок по целия свят и предизвика широко разпространени протести в Мексико срещу безнаказаността и съучастието на държавата в организираната престъпност.

Хесус Мурильо Карам, който беше арестуван в петък, ръководи противоречиво разследване от 2015 г. за случилото се със студентите, което обвинява членове на картел, обвинени в убийството им и изгарянето на останките им.

Неговите констатации, които бяха одобрени от тогавашния президент Енрике Пеня Нието, бяха критикувани от независими експерти и роднини на изчезналите студенти за грешки и за това, че не приписват никаква вина на въоръжените сили.

В туит Институционалната революционна партия (PRI) на Карам, която вече не е на власт, обвини онези, които стоят зад петъчния арест, че са политически мотивирани.

Той е най-високопоставеният държавен служител, арестуван във връзка с изчезването на студентите досега.


Разследващите смятат, че студентите са били задържани от корумпирани полицейски служители и след това предадени на наркокартел, който ги е сметнал за членове на конкурентна банда, преди да ги убие.

В четвъртък комисия за истината, създадена от настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, обвини войници, че носят известна отговорност за клането - поне поради небрежност, ако не и директно.

„Техните действия, пропуски или участие позволиха изчезването и екзекуцията на студентите“, каза Алехандро Енсинас, който е ръководител на комисията, както и заместник-министър на вътрешните работи на Мексико, според агенция AFP.

Но пълната роля на военния персонал изисква допълнително разследване, добави той.

По-рано тази година президентът Лопес Обрадор разкри, че членове на флота са били разследвани за предполагаемо подправяне на доказателства, включително на сметището, където са открити човешки останки.

В петък той призова всички войници или служители, замесени в изчезването, да бъдат изправени пред правосъдието.

„Огласяването на тази жестока, нечовешка ситуация и в същото време наказването на отговорните помага да се предотврати повторението на тези ужасни събития“, каза мексиканският лидер, цитиран от агенция АФП.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети