НАТО струпва още войски в Косово при ескалация на напрежението със съседна Сърбия

DenNews.bg
18.08.2022
размер на текста:

 НАТО ще увеличи своите мироопазващи сили в Косово, ако има ескалация на напрежението със съседна Сърбия, каза шефът на Алианса в сряда, в навечерието на преговорите между Прищина и Белград,с посредничеството на ЕС, предава Ройтерс.

"Сега имаме значителна мисия, военното присъствие в Косово е от близо 4000 войници", каза Йенс Столтенберг на пресконференция след разговори със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел.

"Ако е необходимо, ще преместим сили, ще ги разположим където е необходимо и ще увеличим присъствието си. Вече увеличихме присъствието на север. Готови сме да направим повече."

Напрежението между Сърбия и Косово избухна този месец, когато Прищина заяви, че ще задължи сърбите, живеещи в Северно Косово, които са подкрепяни от Белград и не признават косовските институции, да започнат да използват регистрационни номера на автомобили, издадени в Прищина.

Ситуацията се успокои, след като министър-председателят на Косово Албин Курти, под натиска на САЩ и Европейския съюз, се съгласи да отложи правилото за регистрационните номера до 1 септември и мироопазващите сили на НАТО наблюдаваха премахването на пътните блокади, поставени от сърбите.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети