Глад за ваксини срещу маймунска шарка в САЩ

DenNews.bg
13.08.2022
размер на текста:

 В края на миналата седмица САЩ обявиха маймунската шарка за извънредна ситуация за общественото здраве. Това следва седмици на безпокойство, че трябва да се направи повече за овладяване на вируса.

По време на частно ежедневно обаждане в Zoom, възрастни гей мъже, заразени с маймунска шарка, сравняват бележки.

Те споделят разочарованието си от това, че се опитват да се изследват или лекуват, но са отхвърлени от здравни специалисти.

Те подхвърлят съвети как да се справите с болката, която се влошава с всеки нов мехур по тялото ви и ви оставя неспособни да направите нищо.

И за да не полудеят, докато чакат лезиите да заздравеят, те се свързват чрез споделено преживяване, което никой от тях не е искал.

Първият случай на маймунска шарка в САЩ тази година беше открит на 18 май в щата Масачузетс. Оттогава повече от 10 000 случая са докладвани в цялата страна, във всеки щат с изключение на Уайоминг.

Въпреки че всеки може да се зарази с вируса чрез директен контакт със заразено лице или повърхност, мъжете в скорошен сексуален контакт с други мъже представляват по-голямата част от случаите.

Миналия четвъртък федералното правителство обяви извънредно положение за общественото здравеопазване заради епидемията, ход, който се очаква да ускори разпространението на ваксини, лечения и свързани федерални ресурси.

Тези, които вече са преживели пристъп на вируса, искат помощта да е дошла много по-рано.

„Това е много травматично преживяване“, каза Джефри Галайз, който е домакин на срещите в Zoom. „Аз съм различен човек, преминал през това.“

Роденият в Ню Йорк, 41, започна да се чувства болен в деня, в който трябваше да получи ваксината си.

В момента на 25-ия ден от заболяването той е изпитал практически всички симптоми, от лезии и подути лимфни възли до продължителна висока температура.

Въпреки че обществената осведоменост нараства, ваксините остават в недостиг и администрацията на Байдън каза, че ще разшири ограничения брой налични инжекции, като прилага само една пета от една пълна доза.

Но вирусът се разпространява бързо в по-големи щати като Ню Йорк, Флорида и Калифорния. В Сан Франциско един щатски сенатор каза, че търсенето на ваксина се чувства „малко като Игрите на глада“, препратка към дистопичната холивудска филмова трилогия, в която хората се бият до смърт за храна и провизии. Той също така твърди, че информацията за това как да лекувате вируса, след като сте го получили, все още е оскъдна.

„Хората наистина страдат и никой не знае какво да прави“, каза той.

Гей мъже от цялата страна се отбиват в неговите едночасови разговори в Zoom, които де факто се превърнаха в група за подкрепа и споделено пространство за ресурси.

Силвър Стийл, аниматор за възрастни от Тексас, се присъедини към няколко сесии.

Неговото изпитание с маймунската шарка продължи почти месец. Лезиите се развиха около устата му, затруднявайки храненето и той загуби около 13 килограма тегло.

Освен приемането на перорално антивирусно лекарство, известно като Tpoxx, което е в недостиг, „всичко, което наистина можете да направите, е да управлявате болката“, каза той.

И все пак 42-годишният смята себе си за късметлия, тъй като е чувал "ужасни истории" от други пациенти - за анални лезии, които ви карат да се чувствате сякаш отделяте игли и лезии на пениса, които сами се превръщат в бактериални инфекции.

„Въпреки че лицето ми изглеждаше наистина обезобразено, нямах нищо под кръста“, каза той.

„Ако не сте го преживели, нямате представа каква болка е това и бюрокрацията, свързана с опитите да получите помощ и подкрепа.“

Маймунската шарка не е нов вирус; всъщност е ендемичен за части от западна и централна Африка.

Но разпространението на епидемията от 2022 г. в гей общността разкри недостатъците на общественото здраве, тъй като други демографски групи - включително жени и деца - също сега се разболяват.

 

Експертите по обществено здравеопазване се забавиха с обяснението защо тази епидемия е засегнала предимно гейове и бисексуални мъже - но това накара мнозина да направят паралели с начина, по който гей общността се чувстваше изоставена по време на кризата със СПИН през 70-те и 80-те години.

 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети