Langya- новият вирус, който е заразил 35 души в Източен Китай

DenNews.bg
11.08.2022
размер на текста:

 Учените проследяват нов животински вирус в Източен Китай, който е заразил поне няколко десетки души.

Новият хенипавирус Langya (LayV) е открит при 35 пациенти в провинциите Шандонг и Хенан. Много от тях са имали симптоми като температура, умора и кашлица.

Смята се, че са се заразили с вируса от животни. Засега няма доказателства, че LayV може да се предава сред хората.

Изследователите са открили вируса предимно в земеровки.

Откритието беше подчертано в писмо, написано от изследователи от Китай, Сингапур и Австралия и публикувано в New England Journal of Medicine този месец.

Един от изследователите, Уанг Линфа от Медицинското училище Duke-NUS в Сингапур, каза пред китайския държавен Global Times, че откритите досега случаи на LayV не са били фатални или много сериозни, така че „няма нужда от паника“.

Въпреки това, каза г-н Уанг, все още има нужда да бъдете нащрек, тъй като много вируси, които съществуват в природата, имат непредсказуеми резултати, когато заразят хората.

Учените казаха, че LayV е открит в 27% от изследваните земеровки, което предполага, че подобните на къртици бозайници може да са „естествени резервоари“ за вируса. Около 5% от кучетата и 2% от козите също са дали положителен тест за него.
РЕКЛАМА

 

Центърът за контрол на заболяванията на Тайван заяви в неделя, че обръща „голямо внимание“ на развитието на LayV.

 

Зоонозните вируси са много разпространени, но привлякоха повече внимание от началото на пандемията на Covid.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ заяви, че учените изчисляват, че три от всеки четири нови или възникващи инфекциозни заболявания при хората идват от животни.

Организацията на обединените нации по-рано предупреди, че светът ще стане свидетел на повече такива болести с увеличената експлоатация на дивата природа и изменението на климата.

Някои зоонозни вируси могат да бъдат потенциално фатални за хората. Те включват вируса Nipah, който има периодични огнища сред животни и хора в Азия, и вируса Hendra, който за първи път е открит при коне в Австралия.

Други сродни хенипавируси също са открити в земеровки, както и при прилепи и гризачи.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети