Интерпол преустанови издирването на Цветан Василев

DenNews.bg
10.08.2022
размер на текста:

 Подсъдимият за фалита на Корпоративна търговска банка Цветан Василев вече не е издирван от Международната организация на криминалната полиция, потвърди за БТА неговият адвокат Константин Симеонов, цитиран от БНР.

Василев е поискал да се преразгледа червената му бюлетина и това е довело до свалянето му от издирване. Преди 2 години бюлетината за издирване беше отменена за съпругата и дъщерята на Василев.

Решението е окончателно

Според адвоката, делата срещу фамилията остават на този етап в прокуратурата, докато не изтекат давностните им срокове, които не са дълги.

По думите на Симеонов, семейство Василеви се намират в Сърбия и вече може да напускат страната. Но заради Европейската заповед за арест, Василеви не могат да влизат в страните от ЕС.

Банкерът Цветан Василев, който е съден за фалита на управляваната от него Корпоративна търговска банка (КТБ), на няколко пъти искаше да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка, защото се чувства застрашен, ако се върне в България.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров обясни, че ще разпита Василев само ако бъде екстрадиран.

С постановление на Софийска градска прокуратура от 28 октомври 2016 г. за втори път бе отхвърлена молбата за разпит чрез видеоконферентна връзка на Цветан Василев.

И през 2019 г. Цветан Василев искаше да бъде разпитан по делото, което се води срещу него, но без да пристига в България.

На 19 март 2020 г. Евросъдът разреши на КПКОНПИ да конфискува имуществото на Цветан Василев

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети