Зеленски: Крим е украински и ние никога няма да се откажем от него

DenNews.bg
10.08.2022
размер на текста:

 Войната в Украйна започна с Крим и трябва да приключи с неговото освобождаване, заяви президентът Володимир Зеленски.

Президентът на Украйна говори след поредица от експлозии, ударили руска военновъздушна база там, убивайки един човек.

Зеленски не спомена взривовете от вторник, но каза: „Крим е украински и ние никога няма да се откажем от него“.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че боеприпаси са детонирали в базата. Междувременно Украйна отрече да носи отговорност за експлозиите.

В отделно развитие украинските официални лица казват, че 13 души са били убити през нощта при руски удари в централната област Днепропетровск и още един в района на Запорожие на юг.

Актуализации на живо за Украйна: Русия трябва да върне атомната централа, казва Г-7
Крим е международно признат като част от Украйна, но черноморският полуостров беше анексиран от Русия през 2014 г. след референдум, който световната общност смята за нелегитимен. Много украинци виждат това като начало на войната си с Русия.

Във вторник поредица от експлозии разтърсиха военната база Саки близо до Новофедоровка, в западната част на Крим - която е близо до морските курорти, популярни сред руските туристи.

Новофедоровка и Саки са на около 50 километра (30 мили) северно от пристанището на Севастопол, дом на Черноморския флот на Русия, който ръководи блокадата на украинското крайбрежие. Въздушната база е била използвана от Русия за извършване на атаки срещу цели дълбоко в Украйна.

Кадри в социалните медии показаха плажуващи, които бягат, докато експлозиите удариха, като свидетели казаха, че са чули най-малко 12 взрива. Здравният отдел на Крим, назначен от Русия, съобщи, че един цивилен е бил убит, а други осем са ранени.

Руското министерство на отбраната настоя, че взривовете се дължат на боеприпаси, които са експлодирали в склад и че не е имало „огнено въздействие“ отвън - въпреки че това не е независимо потвърдено.

А помощникът на украинския президент Михайло Подоляк отрече Украйна да стои зад взривовете, като каза пред онлайн телевизионния канал „Дождь“: „Разбира се, че не. Какво общо имаме ние с това?“

Всяко нападение срещу Крим от Украйна ще бъде счетено за дълбоко сериозно от Москва. Русия отправи предупреждение миналия месец, когато бившият президент Дмитрий Медведев заплаши миналия месец, че „Денят на страшния съд ще изчака моментално“, ако Украйна атакува Крим.

Г-н Зеленски не спомена взривовете в речта си късно във вторник, но говори дълго за полуострова, като каза: „Няма да забравим, че руската война срещу Украйна започна с окупацията на Крим.

„Тази руска война... започна с Крим и трябва да завърши с Крим – с неговото освобождение“, каза той.

Последните забележки на г-н Зеленски предполагат, че той вярва, че Украйна трябва да си върне полуострова, преди войната да свърши – но в миналото той е казвал различни неща по въпроса.

По-рано той посочи, че Украйна може да приеме мир, ако Русия се върне на позициите си преди 24 февруари, което означава, че връщането на Крим може да бъде предмет на допълнителни преговори.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети