Борис Джонсън склони да подаде оставка

DenNews.bg
07.07.2022
размер на текста:

 Борис Джонсън ще се оттегли като лидер на Консервативната партия, след като загуби подкрепата на своите министри и депутати.

Това лято ще се проведе конкурс за лидерство на консерваторите и нов министър-председател ще бъде избран на партийната конференция през октомври.

Междувременно  Джонсън ще продължи да бъде министър-председател.

Той беше обещал да "продължи" след вълна от оставки от правителството, но сега реши да се оттегли.

Високопоставени членове на неговия кабинет, включително канцлерът Надхим Захауи, го призоваха да подаде оставка и да „напусне с достойнство“.

Очаква се по-късно гДжонсън да даде изявление за оставка пред Даунинг стрийт № 10.

Следете актуализациите на живо, тъй като Джонсън е готов да подаде оставка
Г-н Джонсън стана министър-председател през юли 2019 г., след като спечели конкурс за лидерство на торите, и спечели историческа съкрушителна победа на общите избори пет месеца след това.

Той спечели изборите, обещавайки „да осъществи Брекзит“, но правителството му беше преследвано от поредица от противоречия през последните месеци, не на последно място от полицейско разследване на партита на Даунинг стрийт по време на блокирането.

Бунтът тази седмица беше предизвикан от разкрития за начина, по който министър-председателят се занимава с обвинения в сексуално поведение срещу бившия заместник-главен Whip Крис Пинчър.

Политическият редактор на Би Би Си Крис Мейсън каза, че Греъм Брейди, председателят на Комитета от 1922 г. на депутатите от торите, се е срещнал с премиера, за да му каже, че е загубил доверието на партията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети