Кипър връща маските на закрито

DenNews.bg
06.07.2022
размер на текста:

Кипър въведе отново задължителното използване на маски за лице на закрито за всички хора на възраст над 12 години, тъй като случаите на коронавирус нарастват, съобщи в сряда министерството на здравеопазването на средиземноморския ваканционен остров, цитирано от Агенция "Франспресс"

Решението, което влиза в сила в петък, беше обявено от министъра на здравеопазването Михалис Хаджипантела след заседание на кабинета.

Това се случв след нов скок на инфекциите с Covid-19 през последните седмици, като здравното министерство регистрира 19 503 положителни случая от 25 юни до 5 юли.

Решението представлява обратен завой за властите, които отмениха предишния мандат за маски за лице на 1 юни.

Хаджипантела цитира увеличение на болничните случаи, свързани с Covid, и каза, че заразените хора, циркулиращи свободно без маски, са допринасящ фактор.

Според епидемиологичния доклад на здравното министерство от миналата седмица трима души са починали от Covid-19 и 75 пациенти са хоспитализирани, четирима са в тежко състояние.

На 28 юни отново бяха въведени маски за лице за посещение на аптеки, клинични лаборатории и правителствени сайтове за тестване за Covid.

Покрития за лице също трябва да се носят при посещения в болници, старчески домове и в обществения транспорт.

Много учени подтикнаха властите да възстановят маската след последното нарастване на случаите на Covid и хоспитализациите, което се дължи на разпространението на силно заразните подварианти на Omicron BA4 и BA5.

Властите се колебаеха дали да възстановят маската за лице в пиковия туристически сезон, страхувайки се от загуба на пристигащи, особено когато съседните дестинации нямат мандати за носене на маски.

Коронавирусните инфекции в Република Кипър от началото на пандемията през март 2020 г. достигнаха 515 596 и 1075 смъртни случая от население от около 900 000 души.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети