Кога най-после и как ще зареждаме гориво с отстъпка?

DenNews.bg
04.07.2022
размер на текста:

 През почивните дни вероятно ще влезе в сила компенсацията от 25 стотинки за литър гориво при зареждане на бензиностанция. Очакванията бяха мярката да влезе в сила от 1 юли.

Мярката не влезе от началото на месеца, тъй като не бяха приети параметрите й. Очакванията бяха да влезе в сила поне от полунощ днес, но все още бензиностанциите не дават отстъпка. Причината затова е, че мярката очаква обнародване в Държавен вестник. От Българската петролна и газова асоциация казват, че още този уикенд отстъпката ще стане факт за повечето бензиностанции. Всеки собственик на бензиностанция сам ще реши дали да приложи отстъпката, тъй като тя ще се дава от самите бензиностанции, а след това държавата ще възстановява сумата.

Днес средната цената на бензин А95 е 3,40 лв., а на обикновения дизел 3,56 лв. От началото на годината бензинът се е повишил с близо 1 лв., а дизела с почти 1,10 лв. И при двата вида гориво се наблюдава увеличение от над 40% за изминалите 6 месеца.

След рекордното поскъпване на горивата от началото на годината, държавното облекчение от 25 ст. на литър бензин А95 и обикновения дизел е на път да влезе в сила - очаква се единствено обнародването на мярката в Държавен вестник.

След това гражданите ще могат да ползват отстъпката на повечето бензиностанции, тъй като тя не е задължителна за собствениците им.

От Българската петролна и газова асоциация уточняват, че:

Преди да заредят, клиентте е добре да попитат служителите дали бензиностанцията предлага или не отстъпка, след което, ако предлага, да се насочат за плащане, като носят със себе си талона на автомобила, тъй като номерът на автомобила ще се вписва във фискалната бележка. Тя трябва да се провери от служителя на бензиностанцията.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети