Кирил Петков подава оставка в понеделник

DenNews.bg
23.06.2022
размер на текста:

 Премиерът Кирил Петков ще подаде оставка в понеделник сутринта, за да започнат процедурно консултациите на президента за съставяне на нов кабинет. Това стана ясно от изказване след срещата ЕС - Западни Балкани в Брюксел на министър-председателя, цитиран от БНТ.

"В понеделник сутринта. Няма никакъв проблем. Веднага ще попълним документите и ще ги подадем", каза Петков.

Той обеща, че ПП ще продължи да поддържа ясна линия с кого да се коалира и с кого не при връчването на мандат от президента за съставяне на ново правителство.

"Нашата основна цел е борба с корупцията, а това не може да се случва, докато имаш коалиционен партньор, който е бил част от корупцията", коментира Кирил Петков. По думите му това няма как да се случи с Бойко Борисов, със Слави Трифонов и с Тошко Йорданов. За Петков Трифонов и Йорданов са част от задкулисието, с което от ПП се борят. Исканията на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов също били неприемливи за ПП. Техен партньор не можел да бъде и Делян Пеевски.

"Оставаме с възможностите за партньорите, които в момента имаме, плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на правителството. Не бихме платили цена от сделка със задкулисието, с което се борим", уточни Петков.

Той увери, че ПП ще бъде с още по-силна позиция. В евентуален нов управленски формат премиерът в почти-оставка вижда БСП и ДБ, въпреки идеологическите различия, защото с тях пък се работело лесно.

Запитан дали ще има промени в предложенията за кабинет, Кирил Петков заяви: "Не сменяме формата на отбора. Отборът е в добра кондиция да продължи напред."

Шефът на правителството на доскорошната четворна коалиция за пореден път обърна внимание, че ако парламентът не заработи, има риск страната ни да загуби парите от първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети