Талибаните призоваха за повече международна помощ

DenNews.bg
23.06.2022
размер на текста:

 Силен дъжд, негодна инфраструктура и пресечен терен пречат на спасителите в Югоизточен Афганистан, където се съобщава, че мощно земетресение е причинило смъртта на повече от 1000 души.

Неизвестни хора бяха заровени сред развалините на разрушени, често построени от кал домове от земетресението с магнитуд 6,1.

Здравната система на Афганистан беше изправена пред срив дори преди бедствието.

Талибаните призоваха за повече международна помощ. Комуникационните мрежи също са силно засегнати.

„Не можем да стигнем до района – мрежите са твърде слаби“, каза говорител на талибаните, цитиран от Ройтерс.

Организацията на обединените нации е сред онези, които се борят да осигурят спешен подслон и хранителна помощ на отдалечени райони в най-тежко засегнатата провинция Пактика.

Оцелелите и спасителите разказаха пред Би Би Си за напълно разрушени села близо до епицентъра на земетресението, за разрушени пътища и кули за мобилни телефони - и за страховете си, че броят на загиналите ще нарасне още повече. Около 1500 души също са ранени, съобщиха официални лица.

Най-смъртоносното земетресение, което удари страната от две десетилетия, е голямо предизвикателство за талибаните, ислямисткото движение, което си възвърна властта миналата година, след като подкрепяното от Запада правителство рухна.

Земетресението удари рано в сряда на около 44 км (27 мили) от град Хост, а трусовете бяха усетени чак в Пакистан и Индия.

Афганистан е в разгара на хуманитарна и икономическа криза и Абдул Кахар Балхи, високопоставен служител на талибаните, каза, че правителството е "финансово неспособно да помогне на хората до степента, която е необходима".

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш каза, че агенцията е "напълно мобилизирана" заради бедствието. Здравни екипи, медицински консумативи, храна и убежища за спешна помощ са на път към зоната на труса, съобщиха служители на ООН.

Но Мохамад Амин Хузайфа, ръководител на информацията за провинция Пактика, каза пред АФП, че се оказва "много трудно" за спасителите да достигнат до райони, "засегнати от наводнения поради проливни дъждове снощи".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети