ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" провалиха заседанието на НС

DenNews.bg
22.06.2022
размер на текста:

 Парламентът не събра кворум за началото на заседанието на законодателния орган. 110 депутати се регистрираха, информира News.bg

ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" не се регистрираха за началото на работния ден.

Затова заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов даде 15 минути почивка.

В залата бяха 110 депутати - 64 от "Продължаваме промяната", 24 от БСП, 16 от "Демократична България" и независими шест депутати.

И от втория опит парламентът не събра кворум. След многократното призоваване на депутатите да се явят на работните места чрез сигнала от пленарна зала, регистриралите се народни представители отново бях под 121 - 113 депутати.

Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов даде трети последен шанс от 20 минути, за да се събере нужният кворум от 121 депутати.

Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов заяви, че се надява депутатите, които се намират в парламента и не са в залата, да влязат и да се регистрират. Законотворците обаче не чуха неговия призив и не се преместиха от кафето в зала.

И от третия път парламентът не събра кворум - отново се регистраха общо 115 депутати. Така народните представители днес няма да работят, с което процедурата по избор на нов председател на законодателния орган се провали.

В сградата на Народното събрание реално са повечето депутати от опозицията - в кафето и по стаите на парламентарните си групи, но те не се регистрират, за да може да се събере кворум.

Вчера от опозицията настояваха първо да се гласува вота на недоверие, като най-важната тема в политическия дневен ред. Парламентът трябваше да започне работа с избор на нов председател на Народното събрание, след като миналата седмица със 125 гласа на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" Никола Минчев от ПП загуби стола.

От управляващата коалиция, която остана с трима участници - ПП, БСП и ДБ, коментираха още тогава, че вотът против Никола Минчев е демонстрация на новото мнозинство в парламента.

Днешната регистрация в Народното събрание е показателна за това как ще бъде гласуван вотът на недоверие тази вечер. Според решението от вчера Народното събрание ще проведе извънредно заседание в 19 часа.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети