Мощно земетресение от 6,1 по Рихтер уби 280 души в Афганистан

DenNews.bg
22.06.2022
размер на текста:

 Мощно земетресение уби най-малко 280 души и остави десетки ранени в Афганистан, според държавната информационна агенция на страната, информира Би Би Си.

Земетресението, което удари в ранните часове, тъй като много хора спяха, беше земетресение с магнитуд 6,1 на дълбочина около 51 км, според Геоложката служба на САЩ.

Снимки, споделени в социалните медии, показват хора на носилки, развалини и разрушени домове в източната провинция Пактика.

В доклад на информационната агенция Бахтар се казва, че броят на загиналите вероятно ще нарасне, добавяйки, че над 600 души са ранени.

Земетресението е на около 44 км (27 мили) от югоизточния град Хост.

„За съжаление снощи имаше силно земетресение в четири района на провинция Пактика, което уби и рани стотици наши сънародници и унищожи десетки къщи“, написа в Туитър говорителят на правителството Билал Карими.

„Призоваваме всички хуманитарни агенции незабавно да изпратят екипи в района, за да предотвратят по-нататъшна катастрофа.

Трусове са били усетени в над 500 км от Афганистан, Пакистан и Индия, според Европейския средиземноморски сеизмологичен център, цитиран от Ройтерс.

Центърът каза, че свидетели са съобщили, че са усетили земетресението в столицата на Афганистан Кабул, както и в столицата на Пакистан Исламабад.

Въпреки това, няма незабавни съобщения за жертви и земетресението почти не е причинило щети там, според BBC Urdu.

Земетресенията могат да причинят значителни щети в Афганистан, особено в много селски райони, където много жилища не са толкова стабилни или добре построени.

Афганистан също е предразположен към земетресения, тъй като се намира в сеизмично активен регион, над редица разломни линии, включително разлома Чаман, разлома Хари Руд, разлома Централен Бадахшан и разлома Дарваз.

През последните 10 години над 7000 души са загинали при земетресения в страната, съобщава Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН. Има средно 560 смъртни случая годишно от земетресения.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети