Над 3 млн. гърци получават субсидия от държавата заради скъпите горива

DenNews.bg
22.06.2022
размер на текста:

 Повече от 3 милиона собственици на превозни средства, от общо 3,5 милиона собственици, ще получат втори бонус за гориво в началото на август, което е по-високо от предишния.

Според това, което министър-председателят г-н Мицотакис съобщи, субсидията се отпуска за периода юли - септември, а избралите цифровата карта ще получават увеличени суми. В първата фаза на мярката само 2 от 10 собственици са използвали цифровата карта, което увеличава субсидията с 5 евро. С други думи, повечето от тях са използвали сумата, която са получили по банковите си сметки в супермаркетите или за различни други разходи, за да покрият текущите си нужди. Дигиталната карта за гориво вече се субсидира с допълнителни 15 евро, тъй като целта на правителството е парите да се използват за закупуване на гориво:

• Субсидията ще се дава под формата на електронна карта, която може да се използва на бензиностанции, а за нашите съграждани, които нямат възможност да използват смартфон, сумата може да бъде внесена в банкова сметка по избор .

• Субсидията за автомобил възлиза на 65 евро в континенталната част и достига 80 евро за тези, които използват карта, за тримесечието (65 евро без карта, спрямо 40 евро, валидни при предишната субсидия без карта и 45 евро валидна с карта).

• За граждани, които имат основно местожителство в островна зона, субсидията за трите месеца, като се вземе предвид допълнителна помощ от 15 евро за ползващите карта, възлиза на 100 евро.

От 45 до 100 евро новият размер на помощта за бензин - Надбавката имат право 86% от собствениците на превозни средства.

• За собствениците на мотоциклети субсидията, като се вземе предвид допълнителна помощ от 15 евро за тези, които използват карта, възлиза на 60 евро в континенталната част и 70 евро в островната зона.
• За да отпусне помощта, физическото лице ще декларира на съответната платформа в gov.gr превозното средство, за което получава помощта.

• Всяко МПС може да бъде декларирано само от едно физическо лице и всяко физическо лице може да декларира само едно МПС. Предпоставки МПС да е в движение, да е застраховано и да не се дължат пътни такси.

• Субсидията за гориво възлиза на 44 цента на литър в континентална Гърция (80 евро за 180 литра гориво на тримесечие) и 56 цента на литър на острова (100 евро за 180 литра гориво на тримесечие).

• Удължава се субсидията за дизел. Субсидията е 12 цента на литър при източника, така че ползата от крайната цена (с ДДС) е 15 цента на литър.

Връщане на ДДС на фермерите
В рамките на август EFK от дизела ще бъде върнат на фермерите. Земеделските производители в основната професия трябва да кандидатстват до съответната платформа, която ще бъде създадена за тази цел, като посочат стойността на дизела, който са закупили през първата половина на 2022 г. След това сумата, която трябва да бъде платена, ще бъде изчислена въз основа на стойността на горните с максимална ставка на акър за всяка култура или развъждане, както е формулирано в декларацията на IACS 2021. Предпоставка е да сте представили декларация за IACS за 2022 г. Отбелязва се, че общата възвръщаемост за 2022 г. се оценява на 60 милиона.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети