Оргия спира разполагането на британски парашутисти на Балканите

DenNews.bg
17.06.2022
размер на текста:

 Стотици британски парашутисти са получили забрана за годишно разполагане на НАТО на Балканите, след като се появиха видеоклипове на оргия във военна казарма, съобщава "Гардиън", цитиран от  News.bg

В писмо до генерали и командващи офицери новият ръководител на армията, генерал сър Патрик Сандърс, каза, че не желае да "рискува мисията или репутацията на британската армия", като ги изпраща в чужбина.

Този месец стана ясно, че осем парашутисти от 16 десантна бригада са били поставени под полицейско разследване, след като са били заснети да правят оргия по взаимно съгласие с цивилна жена в казармата Мервил в Колчестър, Есекс, докато десетки други са наблюдавали.

Въпреки че военната полиция установи, че не е извършено престъпление, Сандърс каза, че дейността може да се тълкува като "очерняща жени" и че противоречи на армейските ценности и стандарти, съобщи Times, които видяха писмото.

Вестникът съобщава, че се смята, че жената е влизала нелегално в казармата 31 пъти за пет месеца. В него се казва, че инцидентът е последвал серия от други случаи на лошо поведение по време на учение в Северна Македония през май, когато се разбра, че членовете на 3та "Парашутна" са били обвинени в "непрофесионално поведение" по време на учението, заедно с войници от други батальони.

Сандърс написа: "Посланието ми към армията е ясно - нашият лиценз за работа се основава на доверие и увереност и трябва да се придържаме към най-високите стандарти. Такова поведение е неприемливо, разяждащо и вредно за репутацията на армията".

В друг цитиран откъс Сандърс добавя: "Последните събития показаха, че не демонстрират нивата на дисциплина и уважение към другите, очаквани от един от нашите батальони. Не съм готов да рискувам мисията на НАТО или репутацията на британската армия, като разположа парашутистите в този момент".

Годишното разполагане на Балканите е за 10-дневни учения със съюзници от НАТО, въпреки че войските обикновено остават повече от един месец. Повече от 400 парашутисти пътуват както до Босна, така и до Косово и ще загубят допълнително заплащане, които обикновено получават за изпращане в чужбина.

Вместо това те са помолени да използват месеца, за да "размислят къде не са изпълнили това, което всички очакваме от нашата армия". Говори се, че се обсъждат варианти за смяна на батальона с друг за учението.

Войниците, пряко участващи в секс клипа, също ще бъдат отстранени от следващата ротация на батальоните като бойна група за въздушни маневри, която се държи в готовност за разгръщане в отговор на глобални кризи.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети