Зеленски: Понасяме болезнени загуби в Северодонецк

DenNews.bg
15.06.2022
размер на текста:

 В момента се водят най-ожесточени боеве в Северодонецк и близките населени места, а украинските военни трябва да се задържат и да нанесат възможно най-много щети на противника.
Това каза президентът Владимир Зеленски по време на видеообръщение, предаде Укринформ.

„През изминалия ден битката в Донбас не се промени драстично. Най-ожесточените сражения в Северодонецк и във всички градове и общности наблизо – както преди. Загубите, за съжаление, болезнени. Но трябва да се държим. Това е нашата държава. Дръж се там, на Донбас, това е жизненоважно. Колкото повече загуби понесе противникът там, толкова по-малко сили ще имат, за да продължат агресията“, каза Зеленски.

Както съобщи Генералният щаб на въоръжените сили, нашествениците са обстреляли цивилна инфраструктура в населените места Северодонецк, Лисичанск, Била гора, Устиновка, Тошкивка и др. Врагът нанесе хеликоптерен удар близо до Метолкин, щурмува Северодонецк, прегрупирайки войските и се опитвайки да укрепи групата.

Ситуацията на бойното поле бе повод украинският президент отново да се обърне за помощ през профила си във Фейсбук:

Продължаваме да казваме на нашите партньори, че Украйна се нуждае от модерни противоракетни оръжия. Страната ни все още не го разполага на достатъчно ниво, но именно нашата страна в Европа има най-голяма нужда от такива оръжия в момента.
Забавянето с предоставянето му не може да бъде оправдано. Постоянно ще подчертавам това, когато говоря с нашите партньори. Направихме първите заявки за противоракетни системи много преди пълномащабната инвазия.
И тази седмица ще има много различни важни разговори - и не само с европейските политици, които са в състояние да предоставят на Украйна модерни противоракетни системи.

· ·

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети