Никарагуа позволи разполагането на руски войски на нейна територия

DenNews.bg
10.06.2022
размер на текста:

 Правителството на никарагуанския президент Даниел Ортега разреши руски войски, самолети и кораби да бъдат разполагани в Никарагуа с цел обучение, правоприлагане или реагиране при извънредни ситуации, съобщи Асошиейтед прес.

В указ, публикуван тази седмица и потвърден от Русия вчера, Ортега ще разреши на руските войски да изпълняват задачи по опазване на обществения ред, "хуманитарна помощ, спасителни и издирвателни мисии при извънредни ситуации или природни бедствия".

Никарагуанското правителство също така разреши присъствието на малки контингенти руски войски за "обмяна на опит и обучение“.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви пред руската информационна служба Sputnik, че мярката е "рутинна“.

„Става дума за рутинна - два пъти годишно - процедура за приемане на никарагуански закон за временно приемане на чуждестранен военен персонал на територията на страната с цел развитие на сътрудничеството в различни области, включително хуманитарна помощ и реакция при извънредни ситуации, борба с организираната престъпност и трафика на наркотици'', каза Захарова.

Тя отбеляза, че законът също така разрешава използването на войски от САЩ, Мексико и други централноамерикански държави за такива цели.

Ортега е верен съюзник на Русия още от времето, когато ръководеше революцията от 1979 г., която свали от власт диктатора Анастасио Сомоса, припомня АП. Ортега е президент от 1985 до 1990 г., а през 2007 г. е преизбран на власт.

Правителството на Ортега арестува десетки лидери на политическата опозиция, включително повечето от потенциалните кандидати за президент, в месеците преди преизбирането му за четвърти пореден мандат миналата година. Правителството му закри десетки неправителствени групи, които обвинява, че работят в полза на чуждестранни интереси за дестабилизиране на правителството му. Десетки хиляди никарагуанци бяха прогонени в изгнание, обобщава АП.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети