Чака ни драстичен скок на горивата, ако бъде забранен напълно руският петрол

DenNews.bg
05.05.2022
размер на текста:

 Евентуална пълна забрана за вноса на руски суров петрол у нас, с какъвто преимуществено работи "Нефтохим", ще доведе до сериозен ръст на горивата, който дори не може да бъде предвиден.

Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев, който участва в срещата между премиера Кирил Петков и транспортния бранш.

И още - въпреки че при подобен сценарий на ръст на цените ще се разиграе в цяла Европа, негативният ефект за нас щял да бъде още по-сериозен.

"В такъв случай Европа очаква увеличение на цените, а нашия регион - Балканският полуостров и Източна Европа, ще има дори по-високо увеличение. Защото ако си въобразяваме, че имаме море, което може да обслужва танкери - това е едно затворено морско пространство, което зависи от Босфора. Има и геополитически аспект - българската рафинерия произвежда горива, които в момента захранва румънския, молдовския и украинския пазар. Ако този пазар загуби своята възможност да произвежда горива и премине към внос, ще потърси алтернативен внос от Средиземно море, което ще увеличи цените значително", обясни Терзиев.

Затова от петролната асоциация настояват правителството да предприеме стъпките, за които анонсира и Асен Василев, България да поиска изключение от готвеното на ниво ЕС ембарго на вноса на руски нефт.

"Българското правителство трябва да настоява да бъдем включени в групата към Унгария и Словакия. Това трябва да е приоритет номер едно. В противен случай без горива няма да останем. Но по темата цени не би трябвало да говорим, защото това ще бъде разказ с неочакван край", подчерта председателят на БПГА.

Терзиев коментира още и че искането на превозвачите за намаляване на акциза на горивата с 50% към момента не изглежда изпълнимо. Проблематично е и искането за отпадане на биокомпонентата - първо това нямало да доведе до значително намаляване на цената, и второ рискуваме сериозни санкции от ЕС.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети