Лекари препоръчват ваксиниране при пациенти с 3 вида заболявания

DenNews.bg
03.05.2022
размер на текста:

 Препоръчват контролирано ваксиниране при три групи пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Те са коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, артериална хипертония, преживян инфаркт, след тромбоемболитични усложнения, други ритъмни нарушения, усложнения от типа на системните емболии, ваксинацията срещу COVID-19 категорично е препоръчителна.

Това съобщи проф. Иво Петров, медицински директор на Аджибадем Сити Клиник - Сърдечно-съдов център и член на Експертния съвет по кардиология към МЗ. Думите му бяха пред почти 600 лични лекари по време на втория етап на виртуалната дискусия на тема "Ваксините срещу COVID-19 при хронично болни и при деца - научнообосновани факти".

Причината е, че тези пациенти се влошават значително по-сериозно при заразяване със SARS-CoV-2.

"При три групи пациенти препоръчвам по-внимателен подход - при пациенти на антикоагулантна терапия, при пациенти със Синдром на Бругада и при хора със сърдечно-съдови усложнения след преболедуване на COVID-19", каза проф. Петров.

Пациентите с предсърдно мъждене и други ритъмни нарушения обикновено са на антикоагулантна терапия. Тъй като ваксинацията се извършва интрамускулно, важно е лекарят да има данни за нивото на антикоагулация с INR (протромбиновото време), при тераприя със синтром или варфарин. Преди ваксинацията прицелната стойност на INR трябва да бъде под горната граница, като е препоръчително мястото на убождането да се притиска по-дълго време, обясни проф. Иво Петров.

При пациенти със Синдром на Бругада, които имат фамилна предиспозиция за внезапна смърт, причинена от ритъмно нарушение. При пациентите в тази група телесната температура над 39℃ е предпоставка за риск от възникване на ритъмни нарушения. Затова при тях след ваксинация се препоръчва приемът на антипиретик от типа на парацетамолите.

"При хора със сърдечно-съдови усложнения след преболедуване на СOVID-19. Пациентите, развили тромбоза, тромбоемболия, миокардит или друго сърдечно-съдово усложнение при преболедуване на СOVID-19, препоръчвам да бъдат проследени от лекар след ваксинацията, тъй като голяма част от усложненията са автоимунни. Желателно е при тях след ваксинацията да се направи разширен лабораторен панел, включващ ниво на коагулация, на тромбоцити, на хемоглобин, възпалителни компоненти и др.", допълни проф. Петров.

В следващите дни ще продължат дискусиите, част от кампанията "+ мен", на тема "Ваксините при различни групи хронично болни". Лектори в предстоящите панели ще бъдат проф. Доброслав Кюркчиев и проф. Здравко Каменов. Те ще предоставят на общопрактикуващите лекари детайлна научнообоснована информация за ваксинацията при пациентите с автоимунни заболявания и диабет.

Събитието е организирано от Министерството на здравеопазването и Националната платформа за здравна комуникация CredoWeb и е част от информационната кампания "+ мен" на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети