Колко тела са заровени в гора край София вместо обещана кремация, нищят криминалисти и прокуратура

DenNews.bg
25.05.2022
размер на текста:

 Столичните полицаи работят за изясняване на случай на мащабна схема за нерегламентирани погребения.. Сигнал за открити гробове на в местност край София е получен в Девето РУ-СДВР на 23 май от местен жител.

Предприети са незабавни полицейски действия. Извършен оглед, открити са погребани тела на починали. Образувано е досъдебно производство. Уведомена е прокуратурата. Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура (СРП) се провежда разследване, по което е привлечен като обвиняем Г. Е. за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК. Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа и предстои внасяне на искане в Софийски районен съд (СРС) за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Разследването се провежда от СДВР.

Според наблюдаващия прокурор са събрани достатъчно доказателства, от които може да се изведе обосновано предположение, че обвиняемият е получил сумата от 1000 лева, за да извърши трупоизгаряне на тленни останки на починало лице. Вместо това тленните останки са били заровени в близост до гробищен парк на с. Клисура, район Банкя.

По предложение на наблюдаващия прокурор в СРП делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София, предвид неговата фактическа и правна сложност и Софийска градска прокуратура (СГП) е определена за надзорна прокуратура. Като такава СГП ще следи за законосъобразното и срочно провеждане на разследването, ще бъде уведомявана за всички действия и ще предоставя методическа помощ на наблюдаващия прокурор в СРП.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети