Рискът от детска смъртност у нас при деца под 5 г. със 70% по-голям от страните в ЕС

DenNews.bg
23.05.2022
размер на текста:

 В България рискът за всяко дете да почине още преди да е навършило 5 г., е със 70% по-висок от средния за ЕС. Освен това всяка година 7000 деца се раждат, без бременностите на майките да са били проследени от лекар. Това сериозно застрашава здравето както на бебето, така и на родилката.

Данните са от 11 неправителствени организации, ангажирани с проекта "С грижа от 0 до 3".

Припомняме, именно високата детска смъртност е мотивът за по-дългият срок на майчинство в страната ни.

 

"Една от основните причини за тези дефицити и проблеми са финансовите ограничения на семействата. Не всички родители могат да гарантират на децата си добро здраве и хранене. Малко могат да ги предпазят от заплахи, да отговарят на всичките им нужди, да ги подкрепят емоционално. Именно затова е нужно сътрудничество между правителството, гражданското общество, академичните институции, частният сектор и семействата", се казва ва анализа.

Нужна е и промяна в изпълнението на политиките, за да може децата в България да имат по-добро бъдеще, пишат анализаторите от неправителствения сектор, ангажирани с подобряване на майчино и детско здраве "С грижа от 0 до 3".

Авторите на проекта препоръчват подход за доближаване до желаните резултати в петте ключови области, по които работи проектът - здраве, пълноценно хранене, сигурна и безопасна среда, ранно учене и отзивчиви родителски грижи, достъп до медикаменти на деца до 3 г. Предлага се едно решение в 5 стъпки, необходими за обогатяването на родителските умения по отношение на пълноценната грижа, при отглеждането на децата в периода от 0 до 3-годишна възраст.

Проектът "С грижа от 0 до 3" стартира през ноември, 2018 г. и е с продължителност до септември, 2022 г. Финансиран е от фондация "Отворено общество", Фондация "Портикус", Амстердам и фондация "Тръст за социална алтернатива", София.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети