Гришо записа една от най-бързите си победи на "Ролан Гарос"

DenNews.bg
22.05.2022
размер на текста:

 Единственият българин в тенис елита Григор Димитров записа една от най-бързите си победи в кариерата на “Ролан Гарос”, след като само за 1 час и 35 минути разгроми безапелационно Маркос Хирон с 6:1, 6:1, 6:1.

Гришо продължава да е непобеден (вече в пет турнира) в откриващите си мачове на клей този сезон и не остави никакво съмнение в превъзходството си над 49-ия в света американец. Този двубой се явяваше и своеобразен реванш за злощастния им предишен сблъсък на същата фаза в Париж миналата година, когато измъчваният от контузия в кръста българин трябваше да прекъсне участието си при резултат 6:2, 6:4, 5:7, 0:3.

Неприятните спомени от този момент бяха напълно заличени с убедителното и успешно начало на сегашната кампания, след което Димитров отдели 15 мунути за автографи и снимки на многобройните фенове. Въпреки че мачът бе на един от по-малките кортове (номер 7), то още около час преди началото трибуните бяха пълни и не спираха да подкрепят топ тенисиста ни.

Григор вече може да мисли за следващия си съперник на “Ролан Гарос” - Борна Чорич, който обърна Карлос Таберниер 3:6, 6:2, 6:3, 6:1 за 3 часа и 13 минути.

Първи сет

Григор загуби първата точка в мача след бекхенд в мрежата, след като не можа да си осигури предимство с форхенди. Бързо се стигна до 15-15 с два отлични удара с предната страна на ракетата, разходили съперника по ширината на корта. Хубав подсечен първи сервис в полето за предимство позволи на българина да повтори упражнението и този път да запише първия си уинър за 30-15. Нова грешка от бекхенд възстанови паритета при 30-30, но много дълбок форхенд по правата на Димитров бе достатъчен за 40-30. Невърнат втори начален удар затвори гейма - 1:0.

Гришо веднага пое инициатива с форхенди след ретура си и реализира втори печеливш такъв по обратния диагонал за 0-15. Силен лифтиран бекхенд от негова страна провокира грешка на противника и аванс от 0-30. Българинът блесна с поредица от удари със задната страна, тъй като Хирон опитваше да го натиска именно там, но в последния момент последва изместване за форхенд по правата и троен брейк-бол. Американецът бързо отрази първия, а Григор избърза с драйв-воле до мрежата и пропусна втората си възможност, закачайки филето. Двойна грешка на Хирон обаче доведе до ранния пробив - 2:0.

Изящна къса топка от бекхенд предизвика поредната порция аплодисменти от препълнените трибуни, които в цял капацитет още около час преди мача очакваха появата на бившия световен номер 3. Форхенд в мрежата на Хирон доведе до 30-15, като засега единствено първият сервис на българина не работеше оптимално. Поради тази причина Димитров бе въвличан в продължителни разигравания и след удар с предната страна в мрежата отново се озова в ситуация 30-30, но точно тогава пък пласира солидно подаване и допълни с уинър от форхенд. Невърнат втори начален удар затвърди успешно брейка - 3:0 след 11 минути игра.

Григор затрудни максимално съперника си с подсечен бекхенд, но после го пресили и изостана с 15-0, само че Хирон "върна жеста" и прати форхенд в аут за 15-15. Димитров впоследствие майсторски изтласка американеца зад основната линия и го принуди да прати плитка топка до мрежата, от която спечели лесно точката за 15-30. Нова грешка от бекхенд обаче възстанови равенството в гейма за 30-30, а директна точка от сервис на 49-ия в света го доближи максимално до спечелване на първи гейм. Още един пресилен форхенд от страна на Хирон вкараха съревнованието в дюс, а Гришо изненадващо сбърка воле на мрежата, когато вече беше заслужил доминираща позиция с агресивни бекхенди. Американецът заслужи поздравления за добрата си защита, а с нов невърнат сервис откри сметката си в резултата - 3:1.

Веднага след началния си удар българинът пое контрол върху размените и натисна с форхенд, за да дръпне с 15-0. Най-после и той записа неотразено подаване - по диагонала в полето за предимство - за 30-0, след което грешка на Хирон доведе до 40-0. Григор демонстрира добър усет, излизайки към мрежата, като остави топката, отправена от съперника му, да излезе в аут за 4:1.

Димитров не можа да намери очертанията на корта с ретур (15-0), но после Хирон прати форхенд в мрежата за 15-15. Чудесен уинър с предната страна на ракетата на българина по късия диагонал му даде предимство 15-30, а след това бекхендите му издържаха на поредната американска атака и преместването за форхенд по обратния диагонал отново донесе успех за двоен брейк-бол. Гришо изстреля нов форхенд по диагонала и провокира грешка на противника за втория си пробив в сета - 5:1, което му даде шанс да сервира за спечелването.

За пореден път в двубоя до момента предният удар на Димитров се оказа нерешима задача за 49-ия в света - 15-0. Топ ракетата ни се защитаваше в следващото разиграване, но привика противника на мрежата и се облагодетелства от негова грешка за 30-0. Първият ас в мача дойде в подходящ момент, за да осигури троен сетбол, а сервис-мрежа и печеливш форхенд бяха достатъчни за 6:1 след 27 минути игра.

Втори сет

Хирон беше доста по-убедителен в откриващия си сервис-гейм на втората част и дори реализира красива къса топка, която провокира похвали от Димитров. В добавка с невърнат начален удар той поведе с 0:1 и даде само една точка на съперника си, което досега не се бе случвало в мача.

Гришо направи първата си двойна грешка за 0-15, като така и досега в двубоя не бе преминавал над 50-процентовата успеваемост на първи начален удар. Непредизвикана грешка от бекхенд на Хирон направи изражението 15-15, а невърнат кик сервис доведе до 30-15. Още една двойна обаче върна интригата в гейма при 30-30, но българинът веднага компенсира с атака към мрежата и завършващо воле за 40-30. Нов неотразен начален удар бе достатъчен за 1:1.

Макар и с по-ниска средна скорост (175 км/ч за американеца срещу 195 км/ч за Гришо), Хирон започваше да извлича максимума от първия си сервис. Той пласира два такива невърнати и добави още една бърза точка с допълнителен форхенд за 40-0. Две неточности от ракетата му обаче върнаха напрежението - той първи прати форхенд в мрежата, а после не намери правата и топката излетя в аут за 40-30. Пресилен бекхенд по диагонала пък вкара гейма в дюс (към този момент 11:11 грешки), а втората двойна на американеца даде брейк-бол на Димитров. Българинът се справи отлично с достигането на къса, но съперникът му се постара да го задмине с бекхенд и достигна до ново равенство. Нова неточност от форхенд на Хирон осигури втори шанс за пробив на Григор, от който той вече се възползва с нова демонстрация на атлетизъм - застигната къса и минаващ удар край мрежата за 2:1.

Невърнат сервис в тялото в полето за равенство осигури на Димитров аванс от 15-0, но американецът изравни на 15-15 с изненадващ форхенд-уинър от ретур. Непредизвикана от бекхенд на Хирон направи съотношението 30-15, след което неотразен начален удар по диагонала в полето за предимство доведе до 40-15. Гришо "привика" съперника си с елегантна къса от бекхенд и го довърши с печеливш форхенд по опразнената страна за 3:1.

Григор имаше късмет със закачане на линията в едно от дългите разигравания в двубоя до момента, за да дочака грешка на американеца за 15-15. Нова негова неточност стана причина за 15-30, а после топ ракетата ни отново получи дълги аплодисменти от публиката за успех в поредна продължителна размяна, завършена от него брилянтно с къса, контра-къса и печелившо драйв-воле. Още първият от двата шанса за пробив беше материализиран от българина след пресилен удар на противника му - 4:1 и нова убедителна преднина.

Към този момент съотношението на уинър и грешки в актива на Димитров бе 12-12, а това на Хирон - 4-17, като Гришо дори бе повишил леко процента си на първи сервис до 55. Брилянтна негова къса от бекхенд матира американеца за 15-0, но 49-ият в света си заслужи следващата точка след поредица агресивни форхенди. Невърнат сервис по диагонала в дясната половина направи 30-15, а комбинация от дълбоки удари с двете страна на ракетата на Григор му позволиха да дочака грешка. Неотразено подаване свърши работа за 5:1.

Нова фантастична къса от бекхенд на Димитров го изведе до добър аванс от 0-30, а поредната грешка на Хирон осигури троен сетбол още на този етап. Американецът отрази първия с невърнат сервис по диагонала, а вторият се изпари след непредизвикано сбъркан форхенд в мрежата на Гришо. Красиво разиграване приключи с отлична защита на Григор и пресилен бекхенд на съперника, което сложи край и на сета - 6:1, 6:1 за 58 минути.

Трети сет

Григор продължи с доброто темпо в началото на трети сет и набързо си взе подаването, губейки само една точка, а след това прати хубав бекхенд в краката на излезлия напред противник и достигна до аванс от 1:0 и 0-15. Хирон реализира един от редките си камшични форхенд-уинъри по правата за 15-15, но веднага след това се върна към грешките от тази страна на ракетата - 15-30. Неуспешен ретур на българина направи 30-30, а още една пресилена топка на американеца доведе до брейк-бол. Гришо изгради великолепна постепенна атака с няколко бекхенда и решителен форхенд-уинър за 2:0!

Една от редките непредизвикани грешки с предната страна на ракетата на Димитров от водеща позиция го постави в ситуация 0-15, но той бързо се реваншира с излизане на мрежата веднага след сервис и 15-15. Продължително разиграване завърши неуспешно за Григор, който сбърка бекхенд по правата (15-30), а после двамата отново направиха атрактивна размяна край филето, спечелена с воле за 30-30. Към този момент статистиката показваше 64-32 по отношение на точките в мача, а 65-ата дойде моментално след това за гейм-бол. Форхенд в мрежата от средата на корта вкара Гришо за първи път в дюс, но той взе авантаж с невърнат сервис. Пресилен бекхенд от негова страна доведе до ново равенство, а впоследствие българинът пресили форхенд при продължително разиграване и трябваше да защитава точка за пробив - нещо, което досега не се бе случвало. Този път той успя да осъществи бърза комбинация от форхенд по правата и атака към мрежата, за да неутрализира брейк-бола, а скоро след това повтори упражнението за авантаж. Близо 9-минутният гейм завърши с "хепи-енд" след невърнат сервис и затвърждаване на предимството - 3:0.

Хирон не можа да вкара в корта деми-воле от форхенд за 0-15, но записа неотразен начален удар с кик по диагонала в полето за предимство - 15-15. Последвалата му атака към мрежата не завърши с упешно воле (15-30), а пресилен негов форхенд осигури на Димитров двоен шанс за нов пробив. Българинът подцени ситуацията след своя къса топка и два пъти не можа да размине съперника, а после сгреши и бекхенд, за да му се изпарят възможностите - дюс. Форхенд в мрежата сигнализира моментен срив на концентрацията на 18-ия поставен и в крайна сметка Хирон се опази от нови неприятности, взимайки си гейма за 3:1.

Гришо коригира тайминга на форхендите си в началото на подаването си и реализира уинър по диагонала за 15-0, но впоследствие намери най-високата част на мрежата в търсене на правата за завършващ удар. Постепенна атака с предната страна на ракетата на българина беше допълнена с печелившо воле от бекхенд за 30-15, след което той пак показа точна преценка и остави минаващ удар на противника да излезе в аут. Невърнат сервис по диагонала в полето за равенство направи резултата 4:1.

Към този етап грешките на двамата бяха по равно - 24, но бившият номер 3 в света имаше огромно предимство при уинърите - 25 срещу 5. Гришо дръпна с 0-15, настигайки къса и контрирайки с бекхенд, след което Хирон се закопа с двойна грешка за 0-30. Американецът пробва да бъде агресивен и да атакува мрежата, но пресили волето си и осигури троен брейк-бол на Димитров. 49-ият в света все пак продължи да залага на излизания напред и отрази два от шансовете с тази тактика, а за третия му се наложи да демонстрира брилянтна защита и да дочака изгодния момент за натискане на форхенда - дюс. Прекрасен куршум от форхенда на Гришо му донесе четвърти шанс за пробив и той вече беше материализиран с излизане на мрежата и решително воле - 5:1.

Добър сервис, форхенд по правата и спринт напред бяха достатъчни на българина да дръпне с 15-0, а после Хирон сбърка с предната страна на ракетата си за 30-0. Григор се стремеше отново да е инициативен, но не можа да прехвърли мрежата с деми-воле (40-15), само че моментално след това пласира неспасяема къса топка и стигна до два мачбола. Още първият беше реализиран с форхенд и неточност на противника - 6:1, 6:1, 6:1 за 95 мунути игра.

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети