Руснаците разполагат ракетни установки „Искандер-М“ в района на Белгород

DenNews.bg
22.05.2022
размер на текста:

В района на Белгород противникът разположи пускови установки на оперативно-тактическия ракетен комплекс „Искандер-М“.
Това съобщи във Фейсбук Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, съобщава Укринформ.

"В района на Белгород противникът е разположил пускови установки на оперативно-тактическата ракетна система "Искандер-М". Освен това противникът увеличава системата от логистични и ремонтни бази", се казва в съобщението.

От 6:00 часа сутринта на 22 май войските на Руската федерация няма да спират настъпателните действия в Източната оперативна зона.

Противникът продължава да нанася ракетни и въздушни удари по територията на Украйна, увеличава интензивността на използване на самолети с цел унищожаване на критичната инфраструктура на населените места в зоната на активни военни действия.

Във Волинско и Полиско направление подразделенията на въоръжените сили на Република Беларус засилиха разузнаването си. Отбелязва се разполагането на допълнителни средства за електронно разузнаване в граничните райони на Гомелска област.

Заплахата от ракетни и въздушни удари по обекти на територията на Украйна от територията на Беларус остава.

В северната посока руските войски продължават да обстрелват населени места и инфраструктура в Сумска и Черниговска област. Нашествениците стреляха в районите на Бояро-Лежачи, Улица, Бунякине, Хирки, Гремяч и Мурави.

В направление Слобожанск противникът води бой с отделни части на 6-та общовоенна армия на Западния военен окръг и Балтийския флот с цел поддържане на окупираните граници в направление Харков и предотвратяване навлизането на украински войски през държавната граница.

Според Генералния щаб група вражески сили се готви да възобнови настъплението в славянското направление. Руските войски извършиха артилерийски обстрел в районите на населените места Вернопол, Дибривне и Довгенке.

В посока Донецк руските нашественици се опитват да пробият отбраната на украинските войски и да достигнат до административните граници на Луганска област.

Противникът нанесе въздушни удари по гражданска инфраструктура в районите на Врубивка и Бахмут.

Противникът не води активни бойни действия в посока Лиман. Той обстрелва инфраструктурни съоръжения в района на населените места Лиман, Озерне, Закитне, Диброва и Серебрянка.

В Северодонецко направление с минохвъргачки и артилерия руските войски обстрелват позициите на силите за отбрана по цялата линия на съприкосновение, като съсредоточават усилията си в посока Северодонецк и Лисичанск.

Противникът провежда настъпателни и щурмови действия в районите на Осколоновка, Пурдивка, Щедрищево и Смоляниново. Украинските защитници отблъснаха настъплението, противникът понесе загуби и беше принуден да се оттегли към старите позиции.

В посока Бахмут, с подкрепата на артилерията, противникът се опита да подобри тактическата обстановка в районите на селищата Трипиля, Липове и Василивка и боевете продължават.

В посока Авдеевка руските войски са понесли загуби в района на Красногоровка.

В посока Курахов нашествениците щурмуват района на Маринка и са безуспешни.

Противникът стреля по Новомихайловка и Владимировка. Той нанесе въздушни удари по населените места Микилске и Катериновка.

В районите на Новопавловск и Запорожие противникът се опита да се укрепи на окупираните граници, обстрелвайки позициите на отбранителните сили и гражданската инфраструктура.

В посока Южен Буг руските войски не водеха активни военни действия. Основните усилия са насочени към поддържане на заетите граници, провеждане на разузнавателна и инженерна дейност на позициите.

По-специално нашествениците обстрелваха позициите на силите за отбрана с минохвъргачки и артилерия, увеличавайки системата за противовъздушна отбрана.

Ситуацията в Бесарабска посока не се е променила.

В посока Донецк и Луганск украинските защитници отбиха девет вражески атаки през изминалото денонощие, унищожиха пет танка, четири артилерийски системи, десет единици бойни бронирани машини и две машини на Руската федерация.

Подразделения за противовъздушна отбрана удариха руски дрон Орлан-10.

Зенитно-ракетните подразделения на въоръжените сили на украинските въоръжени сили свалиха две крилати ракети, а ударни самолети унищожиха дванадесет единици вражеска военна техника.

Както съобщи Укринформ, защитниците на Украйна елиминираха около 28 850 руски военнослужещи от 24 февруари до 21 май.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети