Мариупол: Ще се бият ли тези, които все още са в капан, или ще се предадат?

DenNews.bg
19.05.2022
размер на текста:

 Има противоречиви сведения за броя на бойците, които са се предали от стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол – както и объркване за това колко остават вътре.

Русия току-що съобщи, че още 771 са напуснали, с което общият брой е 1730. Но числата винаги са били малко несигурни в битката за това стратегически важно южно пристанище.

Доскоро се казваше, че 2000 украински бойци са се задържали. Ако вземем руските твърдения за общия брой на предалите се, това може да означава, че няколко стотин все още са в лабиринтните тунели на стоманодобивния завод.

Всъщност проруските медии твърдят, че лидерите на батальон "Азов" тепърва ще се предадат.

Това противоречиво подразделение на украинските въоръжени сили е bête noir на руснаците, заемащо видно място в пропагандата на Кремъл. Русия ги обвинява, че са нацисти, нещо, което Украйна винаги е отричала.

Междувременно някои руски законодатели заявиха, че трябва да бъдат третирани като военнопрестъпници, а не като военнопленници. Вячеслав Володин, председателят на Думата, руския парламент, каза, че „нацистките престъпници не трябва да се разменят“.

Един виден депутат дори каза, че смъртното наказание трябва да се въведе отново, за да се справят с тях. Леонид Слуцки, който преди това е участвал в преговорите с Украйна, ги нарече "животни в човешки образ".

Като се има предвид този контекст, може да се окаже, че предаването става все по-малко привлекателно предложение за тези, които остават. Въпросът е какво смятат да направят вместо това?

Джо Инууд, Видео журналист

Източник: BBC

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети