43 жертви след сблъсък между два банди в затвор в Еквадор

DenNews.bg
10.05.2022
размер на текста:

Най-малко 43-ма затворници са били убити при последния смъртоносен бунт в затвор в Еквадор, съобщи прокуруратурата, цитирана от Би Би Си.

Избухна битка между съперничещите си банди Los Lobos и R7 в затвор в Санто Доминго, на около 80 километра (50 мили) източно от столицата Кито.

Еквадор се бори с вълна от бандитско насилие и наскоро видя един от най-смъртоносните бунтове в затвор в историята.

Части от Еквадор са в извънредно положение заради нарастващата престъпност, която шокира страната.

Общо 108 затворници са избягали от затвора по време на бунта и са в неизвестност, казва шефът на местната полиция.

Допълнителни 112 затворници успяха да се измъкнат, преди да бъдат заловени, добави той.

Десетки бяха ранени при бунта, но точният брой все още не е ясен.

Еквадорският вестник El Universo съобщи, че според командира на националната полиция Фаусто Салинас инцидентът е предизвикан от сбиване, включващо прехвърлянето на затворник, известен като Анчундия в затвора. Той беше един от лидерите, които предизвикаха предишен бунт в затвора през април, пише вестникът.

Снимки отвън на затвора показват окървавени затворници, пренасяни от камиони до чакащи линейки. Тъй като новината за бунта се разпространи из цялата общност, много роднини се събраха пред съоръжението, обезумели и отчаяни за новини.

Президентът Гийермо Ласо изпрати своите съболезнования на семействата на загиналите и каза, че това е "нещастен резултат от насилието на банди".

Вътрешният министър на Еквадор Патрисио Карильо написа в Туитър, че правителството работи "за преодоляване на проблемите на системата на затворите, но е сложно да се намерят бързи решения в среда на... насилие".

Близо 400 затворници вече са убити при шест отделни бунта от февруари 2021 г.

Президентът Ласо, който встъпи в длъжност през май миналата година, обвини трафика на наркотици за проблемите с престъпността на Еквадор. Страната от Андите се използва като транзитен маршрут за кокаин, контрабанден от съседни Перу и Колумбия, а се твърди, че мощните мексикански наркокартели действат чрез местни банди.

Той обеща да засили полицейските сили и да помилва затворниците, осъдени за леки престъпления, за да облекчи пренаселеността в затворите, но критиците казват, че е загубил контрол над ситуацията.

Един от най-тежките беше през септември, когато 119 затворници бяха убити в затвор в Гуаякил в Западен Еквадор. По-малко от два месеца по-късно най-малко 68 затворници загинаха при нови битки в същия затвор. Бунтовете са особено брутални, като някои затворници са посечени до смърт или обезглавени с мачете.

Миналия месец беше обявено 60-дневно извънредно положение в три западни провинции - Гуаяс, Манаби и Есмералдас - в отговор на насилието. Затворът Белависта не е в тези райони.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети