Петков в Бородянка: Като част от демократичния свят не можем да бъдем безучастни към войната в Украйна

DenNews.bg
28.04.2022
размер на текста:

 „Като част от демократичния свят не можем да бъдем безучастни. Не можем да кажем - това е украински проблем, хора умират, нас не ни интересува“, заяви министър-председателят Кирил Петков при посещението си в Бородянка, където ясно се виждат унищожителните последици на войната в Украйна.

Премиерът бе категоричен, че България трябва да има ясна позиция по отношение на военната подкрепа за Украйна. Петков посочи, че следващата седмица по темата ще има гласуване в българския парламент и изрази очакване да има мнозинство за военната подкрепа. Министър-председателят посочи още, че хуманитарната помощ на България за Украйна ще продължи.
„Със сигурност ще кажа на президента Зеленски, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия и като част от демократичния свят, като част от Европейския съюз, ще застанем до Украйна. Това не е просто битката на Украйна, това е цивилизационен избор от коя страна искаме да застанем“, категоричен бе Петков.
В отговор на журналистически въпрос за спирането на доставките на газ от „Газпром“ за България, министър-председателят отбеляза, че вчерашните действия не са били изненада за кабинета. „Бяхме готови със стратегия още от февруари месец, имахме определени алтернативни източници, бяхме се договорили със съседните страни за доставки“, добави Кирил Петков.
По-късно в Буча българският премиер видя най-големия масов гроб, в който лежат тленните останки на 97 невинни жертви.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети