Москва е депортирала 500 000 души от Украйна в Русия

DenNews.bg
20.04.2022
размер на текста:

 Москва е депортирала 500 000 души от Украйна в Русия. Това заяви председателят на хуманитарната комисия на Върховната Рада на Украйна Микита Потураев пред европейските депутати, съобщава "Ройтерс".

Той призова Червеният кръст да установи контакт с изчезналите.

"Половин милион украински граждани бяха депортирани от Украйна в Руската федерация без съгласие от тяхна страна. За съжаление засега няма възможност дори да се осъществи контакт с тези хора", подчерта Потураев.

Женевските конвенции от 1949 г., които определят международните правни стандарти за хуманитарно третиране в конфликт, забраняват масовото насилствено преместване на цивилни на територията на окупационната сила, квалифицирайки това деяние като военно престъпление.

Москва отрича умишлено да обстрелва цивилни след нахлуването си в Украйна на 24 февруари и уверява, че предлага хуманитарна помощ на тези, които искат да напуснат страната.

В резолюция на руското правителство от 12 март се посочва местонахождението на 95 909 души в Русия, които са напуснали Украйна, включително двата отцепнически региона, които Москва призна за независими.

Месец по-късно руските военни заявиха, че са спасили 138 014 цивилни от Мариупол, тъй като боевете в обсадения град се засилиха.

Потураев заяви, че е загрижен за съдбата на тези украинци, които според него са изпратени в Русия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети