Спряха износ на лекарство, съдържащо прекурсор за наркотици

DenNews.bg
14.04.2022
размер на текста:

 Под наблюдението на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване по досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 242, ал. 3 от НК.

На 11.04.2022 г. в района на граничния пункт при Дунав мост 2 e бил спрян излизащ от страната микробус, м. „Мерцедес“, пътуващ от България за Чехия. Водачът на превозното средство – български гражданин, предоставил транспортни документи за превоз на лекарствени продукти с общо тегло около 250 кг.

При извършена щателна митническа проверка инспектори от отдел „Борба с наркотрафика“ в ТД Митница Русе са установили голямо количество кутии таблетки, с надписи на испански език, представляващи противовирусен препарат. Една от посочените му основи съставки е псевдоефедрин. Това вещество е прекурсор, който може да бъде използван за производството на синтетични наркотици, поради което попада под засилен контрол. Псевдоефедрин е включен в списък от Приложение I на Регламент 273/2004 на Европейския Парламент и на Съвета относно прекурсорите на наркотичните вещества.

След преброяването на лекарствата са задържани 3024 кутии с по 20 таблетки, като общото им количество е 60 480 таблетки.

Разследването продължава.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети