Орбан не позволи НАТО да прехвърля военна техника през границата с Украйна

DenNews.bg
07.03.2022
размер на текста:

 Унгария трябва да се подготви за нарастващ брой бежанци от Украйна, каза премиерът Виктор Орбан в понеделник и потвърди, че няма да се транспортират оръжия в Украйна от територията на Унгария.

Орбан каза във Фейсбук след заседание на оперативния съвет на националната сигурност, че участниците са оценили ситуацията на 12-ия ден от войната.

Публикуван е указ, който „ясно, че не могат да се транспортират оръжейни пратки от територията на Унгария до територията на Украйна“, каза той.

Съгласно постановлението на правителството правителството разрешава прехвърлянето на военно оборудване и оръжия към други държави-членки на НАТО за украинските въоръжени сили през Унгария, но не и директното прехвърляне на същото оборудване през унгарско-украинската граница, по суша или по въздух .
Орбан нарече „тревожно“, че военните действия в Украйна се приближават към Унгария. В резултат на това се очаква броят на бежанците да расте, каза той.

„Трябва да сме подготвени, че трябва да се грижим за все по-голям брой хора“, каза той и добави, че са взети решения, за да се гарантира гладкото сътрудничество между властите и гражданските организации.

За тази седмица са планирани дипломатически мерки, защото ще бъдат положени допълнителни усилия „в интерес на възстановяването на мира“.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети