Бежанци от Украйна ще бъдат настанени в манастири в Софийска епархия

DenNews.bg
07.03.2022
размер на текста:

 Българският Червен кръст (БЧК) и Софийската света митрополия заедно ще подпомагат на пострадалите от конфликта в Украйна, в рамките на Националната благотворителна кампания на БЧК. За това се обединиха по време на работна среща ръководството на БЧК и Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщиха от БЧК. В

Софийска епархия е разделена на осем духовни околии, както следва:

* Софийска духовна околия

* Самоковска духовна околия

* Ихтиманска духовна околия

* Дупнишка духовна околия

* Радомирска духовна околия

* Кюстендилска духовна околия

* Трънска духовна околия

* Годечка духовна околия

Православната църква е традиционен партньор на БЧК при реализирането на редица хуманитарни каузи в подкрепа на уязвими хора в кризисни ситуации, каза генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов.

В словото си в навечерието на Великденския пост българският патриарх Неофит призова да отворим сърцата си за нуждаещите се.

От своя страна епископ Поликарп благодари на БЧК за бързата реакция в организирането на помощ за пострадалите в Украйна. Той добави, че с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, отдел "Милосърдие и благотворителност" при Софийска митрополия, стартира дарителска кампания по набиране на средства за пострадалите.

Така Софийска епархия се присъединява към усилията на БЧК за подпомагане на пострадалите. Софийската света митрополия ще предостави и възможност за настаняване на около 80 бежанци от Украйна в част от манастирите в Софийска епархия. Ще бъдат поставени кутии за набиране на дарения в 46 храма в Епархията. Всички набрани средствата по дарителската кампания ще бъдат предоставени на БЧК в помощ на пострадалите от конфликта.

Българският Червен кръст изразява дълбоката си благодарност към инициативата на Софийската света митрополия и съпричастността към пострадалите в Украйна.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети