Зеленски вдига руснаците на протести

DenNews.bg
04.03.2022
размер на текста:

 Украинският президент Володимир Зеленски призова руснаците в петък да организират протести срещу завземането от руски сили на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ край град Енергодар, предава Ройтерс .

Учебният корпус в Запорожската АЕЦ беше обхванат от пожар по време на интензивни боеве, съобщиха украинските власти в петък, което предизвика опасения от потенциална ядрена катастрофа. По-късно огънят бе потушен.

"Руснаци, искам да се обърна към Вас: как е възможно това? В края на краищата ние се борихме заедно срещу катастрофата в Чернобил през 1986 г.", каза той в телевизионно обръщение, връщайки спомените за най-тежката ядрена катастрофа в света.

"Трябва... да излезете на улицата и да кажете, че искате да живеете, искате да живеете на Земя без радиоактивно замърсяване. Радиацията не знае къде е Русия, радиацията не знае къде са границите на Вашата страна."

Руското министерство на отбраната обвини украинските диверсанти за атаката на площадката на Запорожската атомна електроцентрала, като я нарече "чудовищна провокация".

Руските сили, които нахлуха в Украйна миналата седмица, вече превзеха неработещата централа в Чернобил на север от Киев, чийто четвърти енергоблок експлодира през 1986 година. Районът около нея известен като "зона на изключване" бе напълно обезлюден след аварията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети