Украинформ: Бесилка или тръба в ануса, или как диктаторите свършват

DenNews.bg
22.03.2022
размер на текста:

 Съдбата на диктаторите е известна. Припомняме ви как завършват тези, които концентрират абсолютната власт в собствените си ръце при пълното отсъствие на това, което се нарича морал
Те са „мъдри водачи”, „наставници”, „светила”, „бащи на нацията”. Почти Божии наместници на земята. Те са обожавани, но тази сакрализация се основава на страх и смирение. Разбира се, диктаторите са различни. Според известния американски историк Стивън Коткин "златният стандарт" на диктатора е Сталин. Освен това "диктаторският мащаб" има определени градации. Например португалският диктатор Салазар не може да се сравни с камбоджанския Пол Пот. 

Двадесети век беше ерата на диктаторски режими. Те просперираха навсякъде и почти на всеки континент. Тази чума не засяга само англосаксонците. Днес диктаторите могат да се преброят на пръстите на двете си ръце: Ким Чен Ун, Башар ал Асад, Теодоро Обианг Нгем Мбасого, няколко други омразни африкански сатрапи и Путин с неговата „шестица“ Лукашенко. Припомняме си само няколко истории за това какво са правили и какво се е случвало с диктаторите.

Така започва обширна статия на украинския информационен сайт Украинформ, който описва съдбата на диктаторите през 20 и 21 век. Ето и пълният текст, без редакция:

Хитлер и Сталин: двамата най-велики тирани на ХХ век

Ленин - основателят на съветската държава и един от основните й репресивни органи, благодарение на който болшевишкият режим - ЧК (Всеруска извънредна комисия, въоръжени сили) - умира през януари 1924 г. в пълна изолация, парализиран в Горки, а Зинаида Морозова е вдовица на известен руски производител и филантроп.

Неговият наследник Йосиф Сталин, който управляваше страната сам до 1953 г., умира от мозъчен кръвоизлив и лежи в локва от собствената си урина, въпреки че имаше версии за насилствена смърт.

Хитлер, притиснат като плъх в ъгъла, се самоубива в берлински бункер през май 1945 г. и е изгорен на клада в Райхканцелерията, а приятелят му Мусолини е застрелян от италиански партизани и след това обесен на площад Лорето в Милано.

Хитлер и Сталин бяха най-кървавите диктатори в Европа на ХХ век. Въпреки че не се оказаха еднакви, и двамата бяха прокълнати за цял живот и след смъртта.

Салазар и Франко: два ботуша, но не и чифт

Други известни европейски диктатори от миналия век са Антонио Салазар и Франсиско Франко. Първият, който управлява Португалия за повече от 40 години, е най-дългият период на диктаторско управление в Европа.

Салазар е един от малкото диктатори, които категорично осъдиха войната. Но репресиите вътре в страната бяха извършени, макар и не в същия мащаб като владетеля на съседна Испания Франко. В края на живота си, след като получава инсулт през 1968 г., Салазар живее в алтернативна реалност. Дори му дадоха отделен екземпляр от вестника с „правилните“ новини. Например, никога не му е казано, че американците са кацнали на Луната... Прави впечатление, че доскоро руските либерали обичаха да сравняват управлението на Путин с диктатурата на Салазар. Все пак става ясно, че днес руският лидер се приближава в галоп не до "мекия" Салазар, а до най-кървавите режими от миналото.

Що се отнася до Франко, той управляваше Испания в продължение на 36 години и върна страната към демокрацията. Отношението към него в днешна Испания е нееднозначно. Достатъчно е да се каже, че повече от 100 000 испанци станаха жертва на франкизма, а почти 400 000 бяха принудени да напуснат страната. Можем да кажем, че Франко първо беше един вид испански Сталин, а след това и Брежнев. През 2019 г. тялото му беше ексхумирано.

Рафаел Трухильо. От "освободител на нацията" до "коза"

Диктатор на Доминиканската република от 1930 до 1961 г. Официалната пропаганда го нарече „Освободител на нацията“. Популярният прякор е "El Chivo" - "козела". Той установи един от най-бруталните авторитарни режими в Латинска Америка на ХХ век. И това въпреки факта, че целият регион на Латинска Америка беше буквално осеян с подобни режими (Куба, Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Гватемала и др.). Но Трухильо надмина всички. Той провежда политика на държавен тероризъм не само в Доминиканската република, но и в чужбина. Например той отвлича и убива граждани на други държави. Всички, които той смяташе за свои врагове, или онези, които, както му се струваше, го обиждаха. По-специално, по негова заповед през 1960 г. е извършено убийството на президента на Венецуела Ромул Бетанкур. Сред престъпленията на режима на Трухильо е бруталното убийство на три сестри Мирабал, които са били опозиционери (днес те са национални героини).

В страната имаше само една легална политическа партия. Цялата опозиция беше унищожена. Изборите бяха фалшифицирани. Тайната полиция тероризира с червените си раници - "коли на смъртта". През октомври 1937 г. по заповед на Трухильо „ескадроните на смъртта“ извършват клане на хаитянски имигранти. Тогава бяха убити около 20 000 хаитяни. Диктаторът ги смятал за непълноценни хора, както расово, така и културно. Култът към личността достигна невиждани размери. Дори в църквите висят транспаранти: „Бог на небето, Трухильо на земята“. Диктаторът беше необразован, занимавал се с бандитизъм в младостта си. Но той обожаваше лукса и става един от най-богатите хора на континента. Той е застрелян на 30 май 1961 г. в резултат на заговор.

Романът на перуанския писател, нобелов лауреат Марио Варгас Льоса "Празникът на козата" е посветен на диктатурата на Трухильо.

Путин донякъде прилича на него по методи, но не не съвсем- твърде кльощаво същество е.

 

Аугусто Пиночет. Доживя до дълбока старост, но се престори на луд

Генерал Пиночет беше диктатор на Чили в продължение на 17 години. През 1973 г., 20 дни след като президентът Салвадор Алиенде го назначи за главнокомандващ на чилийските въоръжени сили, той оглавява бунт, който завършва с убийството на президента и създаването на военна хунта. След преврата централният стадион на Сантяго е превърнат в концентрационен лагер, където са хвърлени всички политически противници на режима. Хунтата продължи малко повече от година. Тогава Пиночет става президент и през 1990 г., след общонационален референдум, предава властта на новоизбрания граждански президент, оставайки главнокомандващ на въоръжените сили за още осем години. В отношението си към Пиночет Чили беше разделена на два непримирими лагера, точно както испанците бяха срещу Франко: някои вярваха, че генералът е спасил страната от комунизма, други, че е тиранин и престъпник.

По време на диктатурата се извършват произволни задържания и арести (включително на цивилни), незаконно интерниране, изтезания и извънсъдебни екзекуции. Около 3000 души бяха убити или изчезнали, а около 28 000 бяха измъчвани. Любимото действие на чилийските сили за сигурност беше да завържат очите на жертвата и да я хвърлят в морето от хеликоптер.

През 2000 г. Върховният съд на Чили лиши Пиночет от депутатския му имунитет, след което бяха повдигнати редица обвинения за отвличане, убийство, нарушения на човешките права и корупция. Но нито един от случаите не беше завършен. На 10 декември 2006 г. Пиночет умира от сърдечен удар. Преди това той избягвал преследване и няколко години се преструвал на умствено изостанал.

Пол Пот. Комунистическият садист е уникален през ХХ век

Пол Пот, бившият министър-председател на Камбоджа (или Демократична Кампучия, както тогава се наричаше страната), доведе страната и нейния народ до състояние на безпрецедентна история за четири години на управление. Той дойде на власт, след като американците напуснаха Индокитай през 1975 г. При марксиста Пол Пот и Червените кхмери загиват до 3 милиона души в Камбоджа, една трета от населението. Повечето от жертвите принадлежаха на интелигенцията и духовенството или просто можеха да четат - това беше достатъчно, за да убие човек. Веднъж годишно мъжете и жените носеха единствената черна униформа: черни панталони и риза. На жените беше забранено да имат дълга коса и да носят бижута. Паричната система беше премахната. Храната се раздава на карти. Всички бяха прикрепени към обществени столове. Готвенето у дома беше забранено. Беше забранено да се яде сам. Браковете се регистрираха само с разрешение на местните комунисти; обикновено избират и двойки. Отказът от такъв брак се смяташе за престъпление срещу революцията.

Сред жертвите е и виетнамското малцинство в Камбоджа. Виетнам се намесва и през 1979 г. сваля режима на Червените кхмери. Пол Пот се скри в джунглата и почина през 1998 г. Може би от собствената си смърт; може да се е самоубил или да е бил отровен.

Едва през 2007 г. ООН реши да разследва престъпленията на режима на Червените кхмери. Някои от привържениците на Пол Пот успяха да избягат от наказанието и само няколко от тях се озоваха на подсъдимата скамейка. Например Канг Кек Йеу (другарят Дут) е ръководител на службата за сигурност на Червените кхмери и на прословутия затвор S-21, през който за четири години са минали близо 20 000 души, огромното мнозинство от които са загинали. След падането на режима той се укрива. Той преподава математика в китайско училище, сменя името си и изучава тайландски и английски. Той се обърна към християнството. Той беше проследен и изправен пред съда от ирландския журналист Ник Дънлоп. Кан Кек Йеу стана първият осъден от Международния трибунал на ООН за Камбоджа. Той умря в затвора.

 

Саддам Хюсеин. Той дори унищожи собственото си семейство. Обесен с аплодисменти

Саддам Хюсеин е бившият президент на Ирак. Той беше на власт 24 години. Той беше един от лидерите на партията Баас, Арабската социалистическа партия за възраждане, която дойде на власт в Ирак през 1968 г. след преврат. През 1979 г. президентът ал Бакр подава оставка и Хюсеин заема поста. Седмица по-късно той обяви, че е разкрил заговор в партията Баас. Арестувани са 68 висши заговорници, 21 от които екзекутирани. „Сега преживяваме нашата сталинска ера“, каза Саддам с гордост. Той последователно унищожава всичките си противници, дори екзекутира роднини.

Точният брой на жертвите на неговия режим не е известен. През 1988 г. при газова атака в кюрдския град Халабджа загинаха 5000 души. По време на операция Анфал (война) стотици хиляди кюрди бяха насилствено прогонени от домовете си, а десетки хиляди бяха убити. Около 300 000 души загинаха по време на войната между Иран и Ирак от 1980 до 1988 г. Това беше изключително изтощителна война, която доведе до тежка финансова криза поради неизплатени задължения към чуждестранни кредитори. Хюсеин намира "изход" - през 1990 г. започва инвазията в Кувейт. Войната продължи малко повече от месец и доведе до поражението на окупатора. През 1991 г. се случва въстание на кюрди и шиити - Хюсеин го потушава. Около сто хиляди души станаха жертви на наказателни операции. Десетки хиляди са хвърлени в иракските затвори. Хюсеин беше мразен от всички, включително от генералите, които го обграждаха.

В крайна сметка американците нахлуха в Ирак през 2003 г. и свалиха правителството на Саддам Хюсеин. Диктаторът е заловен в село Ар-Даур, където се укрива.

Той беше осъден на смърт през ноември 2006 г. Обесен е на 30 декември 2006 г. Участниците в екзекуцията не скриха радостта си.

Муамар Кадафи завърши така, както може да се пожелае същото и на Путин

Той ръководи Либия в продължение на 42 години, след като спечели антимонархическия преврат през 1969 г. Президентът на САЩ Роналд Рейгън нарече Кадафи „главното бясно куче на Близкия изток“. Той участва в абсолютно всички военни конфликти в Африка и Близкия изток, подкрепяше много екстремистки движения и не толерираше дисидентството. Той организира бомбардировката на пътнически самолет над Локърби (Великобритания), беше разкрит и до края на живота си, заедно с режима си, загина под санкции.

Той преживя десетина опита за покушение, редовно организира ексцентрични лудории, предимно в общуване със западните световни лидери, играейки ролята на „обикновен необразован бедуин“, живеещ в палатка (той също донесе тази палатка по време на посещение в Киев през 2008 г.) и панарабски (или панафрикански) месиански герой. Година преди смъртта си той официално подава оставка от всички постове, запазвайки само специално измислената за него титла – „Братски водач и водач на Великата революция на 1 септември на Социалистическата народна Либийска Арабска Джамахирия“. В действителност обаче той продължи да бъде диктатор.

На 20 октомври 2011 г. на магистрала близо до родния му град Сирт бунтовниците извадиха Кадафи от водосточна тръба, където се опитваше да се скрие, и го линчуваха, като поставиха в ануса му стоманена тръба.

След смъртта на диктатора Либия се разпада и в страната избухва гражданска война, която продължава и до днес. Интересното е, че Кадафи до последно не можеше да повярва на случващото се. Дори когато му казаха, че либийската столица Триполи е окупирана от бунтовници, той каза, че не може да бъде и че „либийският народ го обича“. Доскоро той беше в „балон“ от илюзии относно собствения си божествен избор.

Слободан Милошевич. Попадна в затвора в Хага 

На 48 години, през 1989 г., той е избран за президент на Сърбия. Той беше на власт 11 години. Той мечтае да построи „Велика Сърбия” върху руините на Югославия. Но вместо това той на практика унищожи Югоизточна Европа, предизвиквайки кървав конфликт. Повече от 300 000 души загинаха по вина на Милошевич, а над 2,5 милиона загубиха домовете си.

През март 2001 г. Милошевич е арестуван от сръбската полиция и екстрадиран в съда. Международният наказателен трибунал на ООН за бивша Югославия (МНТБЮ) обвини бившия сръбски президент в геноцид и престъпления срещу човечеството. Той беше обявен за отговорен за депортирането на стотици хиляди косовски албанци и масовите екзекуции по време на войната в Косово. По време на процеса диктаторът отрече вината си. Той прекара четири години в затвора в трибунала в Хага. Там той почина от сърдечен удар през март 2006 г.

Франсиско Масиас Нгема: Преди смъртта си той се опита да изяде ограбените долари

Франсиско Масиас Нгема беше диктатор на Екваториална Гвинея в продължение на 11 години, която беше наречена "африкански Кувейт" поради огромните си запаси от нефт и газ. И далеч от погледа - "Дахау на Африка". Тази страна лесно би могла да послужи като обстановка за Апокалипсис днес.

Макиас доведе страната до пълен политически и икономически колапс. Той се открояваше дори срещу всички останали африкански диктатори (можеше да се конкурира само с канибала Бокаса). В страна с население от 300 000 души 50 000 души бяха убити почти веднага, а други 125 000 избягаха в чужбина. Той затвори всички библиотеки и вестници. Медицината, културата, образованието бяха забранени. Беше забранено дори да се използва думата "интелектуалец". В страната нямаше университети. Почти всички училища бяха затворени, а в съществуващите децата запомниха само лозунгите: „Няма бог освен президента!”.

Само президентът и правоохранителните органи получаваха заплати. Директорът на Централната банка беше публично екзекутиран през 1976 г., а Министерството на икономиката беше забранено. Макиас скрил всички валутни резерви на страната в куфарите си у дома. Когато през август 1979 г. се извършва военен преврат, той избяга в джунглата. Той успя да изгори част от долари (около 100 милиона) и изяде малко... Той беше заловен и след това застрелян. Местните войници отказаха да изпълнят присъдата, затова поканиха мароканските военни. Хората на Екваториална Гвинея вярвали, че техният президент е истински магьосник и се страхували от него дори след смъртта му. И защо го зарязаха? Защото наказателните органи спряха да получават заплати. И те предпочитат да убиват други, но не за едно "благодаря".

Семейството на диктатора се укриваше в Северна Корея. Ким Ир Сен беше приятел с Макиас. Интересното е, че превратът е ръководен от племенника на Масиас Теодоро Обианг Нгема Мбасого, който управлява спокойно повече от 40 години.

***

И накрая един анекдот.

Диктаторът трябва да бяга, той е на покрива на президентската резиденция, вече го чака самолет. Даден му е глобус, той го върти трескаво, избирайки място за бягство. Той разбира, че няма къде да бяга. Връща се при адютанта и казва: „Нямаме ли още един глобус? ..“

Диктатурите постепенно се оттеглят в миналото, но тези, които остават, са отчаяни за живот. За да видите това, достатъчно е да погледнете Путин. Рано или късно обаче те неминуемо ще паднат, защото основите, върху които са изградени – страх, лъжа и смирение, са много крехки.

 

Източник: https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3436679-sibenica-ci-truba-v-anusi-abo-ak-zakincuut-diktatori.html

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети