НАТО: Войната в Украйна влиза в тупик

DenNews.bg
22.03.2022
размер на текста:

 Близо едномесечната война между Русия и Украйна е напът да влезе в безизходица. Това заяви високопоставен служител на НАТО пред Ен Би Си.

Украинските сили пречат на Русия да постигне напредък, но руският президент Владимир Путин не показва желание да отстъпи.

Ако не сме в патова ситуация, бързо се приближаваме до такава, предупреди служителят на НАТО, пожелал анонимност, за да коментира ситуацията откровено. По негови думи реалността е, че нито една от страните няма превъзходство над другата.

Беларус, близък съюзник на Русия, скоро може сам да нападне Украйна, след като Минск се готви да позволи на Русия да постави ядрени оръжия на беларуска територия, посочи служителят. Беларус вече позволи на руските военни да използват територията ѝ, за да нахлуят в Украйна.

Зловещите прогнози идват на фона на срещата на президента на САЩ Джо Байдън и световните лидери на върха на НАТО в четвъртък в Белгия, както и други срещи на високо ниво, фокусирани върху войната на Русия в Украйна.

Служителят на Алианса посочи, че въпреки че не е постигнал значителен напредък през последните две седмици, Путин, изглежда, не желае да признае провала, което вероятно изключва възможносттада отстъпи.

Украинците също "показаха много ясно, че няма да се откажат", заяви той, добавяйки, че на Русия вероятно ще й е много трудно да запази контрола върху територията, която е завзета предвид "това, което вероятно ще бъде упорит и значим украински бунт".

"И така, какво се случва, когато тези две сили се смазват взаимно по този начин? Загубите на живот и щетите ще бъдат доста сериозни", прогнозира служителят на НАТО. "Нито една страна тук не може да спечели. Нито една от страните няма да капитулира", обобщи ситуацията той.

Неясно остава за НАТО обаче дали Путин възнамерява да преследва "максималистка" стратегия за завземане на цялата или по-голямата част от Украйна, заяви служителят, допълвайки, че Русия ясно е разширила набора си от цели през последните дни, включително чрез удари по обекти в Западна Украйна, която беше останала почти незасегната от атаки в първите дни на войната.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети