Изтече срокът на ултиматума, който Русия даде на Мариупол

DenNews.bg
21.03.2022
размер на текста:

 Властите в Русия настояват до 5 ч. сутринта в понеделник Украйна да даде писмен отговор на предложенията за отваряне на хуманитарни коридори и спасяване на цивилното население и инфраструктурата на Мариупол. Ултиматумът постави на брифинг в неделя генерал-полковник Михаил Мизинцев, ръководител на руския Национален център за управление на отбраната, цитиран от ABC.

"Сега властите в Мариупол имат възможност да направят избор и да преминат на страната на народа, в противен случай военният трибунал, който ги очаква, е само малка част от това, което заслужават за ужасните си престъпления, които руската страна документира много внимателно", каза Мизинцев.

Според плана на Русия от 10 ч. на 21 март ще бъдат отворени хуманитарни коридори от Мариупол в източна и западна посока. Националният център за управление на отбраната предлага украинските военни "и чуждестранните наемници" да напуснат града без оръжие от 10 до 12 ч., като в този случай ще бъде гарантирано запазването на живота им.

След това в Мариупол трябва да бъдат допуснати хуманитарни конвои и да се евакуират цивилни граждани. Нееднократно руските власти обвиняваха украинските военни (или както те ги наричат нацисти и националистически формирования), че използват цивилното население като жив щит.

Представители на ООН, ОССЕ и Червения кръст също са поканени да придружат тази хуманитарна операция "на място".

По-рано представители на Украйна и на международни организации многократно заявиха, че руската армия, обсаждаща Мариупол, многократно е блокирала опитите за доставка на хуманитарна помощ в града или за осигуряване на организиран изход за цивилното население.

Според украински официални лица в Мариупол могат да са останали до 350 000 жители; руското министерство на отбраната посочва 130 000 души.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети