Зеленски: Войната ще завърши с "позор, бедност и дълга изолация" за руснаците

DenNews.bg
16.03.2022
размер на текста:

 Войната ще завърши с "позор, бедност и дълга изолация" за руснаците. Това казва държавният глава на Украйна Володимир Зеленски в поредното си обръщение.

Третата седмица е към своя край. Всички искаме мир. Всички искаме победа. И има усещането, че още малко и ще постигнем това, което на нас, украинците, ни се полага по право.

Зеленски добави, че срещите между украински и руски официални лица продължават. Срещите продължават. Съобщава ми се, че позициите на преговорите вече са по-реалистични. Въпреки това ни е необходимо повече време, за да сме сигурни, че решението е в интерес на Украйна.

Президентът заяви, че Русия е загубила маса техника, войници и руски генерали.

Убити са много руски срочнослужещи. Сред убитите нашественици има десетки офицери, а днес е бил убит още един генерал. Окупаторите извършиха нови и явни военни престъпления, обстрелваха мирни градове, гражданска инфраструктура.

Броят на ракетите, използвани от Русия срещу Украйна, вече надхвърли 900. Има толкова много въздушни бомби, че е невъзможно да бъдат преброени".

Обръщайки се към руските граждани, Зеленски преминава на руски език:

Граждани на Русия, всеки от вас, който е имал достъп до достоверна информация, може би вече е разбрал как ще завърши тази война за вашата страна: с позор, бедност, дългогодишна изолация, брутална репресивна система, която ще се отнася към руските граждани толкова нечовешки, колкото вие, окупаторите, се отнасяхте към украинците. Какво ще последва зависи от вашите действия.

Искам да се обърна към руските официални лица и към всички, които са свързани с действащото правителство. Ако останете на постовете си, ако не се изкажете против войната, международната общност ще ви лиши от всичко, което сте спечелили през годините. Те работят върху това. Това включва и пропагандата, четвъртата власт в Русия. Ако продължите да работите за пропагандата, се излагате на по-голям риск, отколкото ако просто подадете оставка: риск от санкции и международен трибунал за пропаганда на агресивна война, за оправдаване на военни престъпления. Напуснете работата си. Няколко месеца без работа са по-добри от цял живот под международно съдебно преследване."

Зеленски продължи на украински:

Така че всеки, който застава на наша страна, получава благодарност не само от нас, но и от целия свят. Всеки, който застава на наша страна, има шанса да се превърне в истински герой."

Зеленски също така благодари на канадците за подкрепата им и на президента на САЩ Байдън за новия пакет от помощи в размер на 13,6 млрд. долара. "Виждаме го като първата стъпка към възстановяването на нашата страна", добави той.

Президентът остана оптимист, че в сряда ще се състои дългоочакваната евакуация на хората от Изюм в Харковска област.

"Беше договорен хуманитарен коридор. През последните 24 часа успяхме да евакуираме 28 893 украинци от Сумска, Харковска и Донецка област. От тях 20 000 души успяха да напуснат Мариупол, засега с личните си автомобили".

"Украинската хуманитарна помощ е блокирана от руските войници по пътя към града. Но ние няма да се откажем от опитите да спасим нашите хора и нашия град".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети