Зеленски призова руските военни да освободят пленен украински кмет

DenNews.bg
12.03.2022
размер на текста:

Володимир Зеленски призова за незабавно освобождаване на кмета на Мелитопол Иван Федоров, който беше изведен от правителствена сграда в петък с найлонов плик на главата. Отвличането е било частично заснето на видео, съобщи Newsweek.

Зеленски приравни отвличането и продължаващото насочване на Русия към невоюващи с "действията на терористите от "Ислямска държава (ДАЕШ)". Подкрепяният от Русия регионален прокурор на Луганск обвини кмета Иван Федоров в "тероризъм", иск, който Русия широко наложи срещу цялото украинско правителство.

Около 10 въоръжени руски войници са го извели от сградата през деня, съобщи украинският парламент в Twitter.

Мелитопол е под контрола на руските войски повече от седмица.

Видеозапис, публикуван в Twitter от украинския журналист Виктор Коваленко, показва как войниците с пушка извеждат от сградата човек с качулка, облечен в тъмни дрехи. Коваленко каза, че видеозаписът идва от кабинета на Зеленски.

"Цялата страна видя, че Мелитопол не се предаде на нашествениците и това няма да се промени чрез оказване на натиск върху кметове или отвличане на кметове", каза Зеленски в петъчно обръщение в своя канал в Telegram.

Това може само да се влоши за нашествениците, продължи той. Действията на руските нашественици могат да бъдат приравнени с действията на терористите от "Ислямска държава".

След това той поиска незабавното освобождаване на Федоров и гарантира, че ще предостави пълна информация за сигурността.

Украйна беше в повратна точка във войната с руските сили, които изглежда се прегрупират за евентуално нападение срещу Киев, каза президентът.

"Невъзможно е да се каже колко дни ни предстоят още, за да освободим украинската земя. Но можем да кажем, че ще го направим", каза той. "Вече се движим към нашата цел, нашата победа."

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети