Фейсбук разреши призиви за смърт на руските войници и възхвала на батальон Азов

DenNews.bg
11.03.2022
размер на текста:

 Мета платформите ще позволят на потребителите на Facebook и Instagram в някои страни да призовават за насилие срещу руснаци и руски войници в контекста на инвазията в Украйна, информира Ройтерс.

Компанията за социални медии също така временно разрешава някои публикации, които призовават за смърт на руския президент Владимир Путин или белоруския президент Александър Лукашенко.

„В резултат на руската инвазия в Украйна ние временно разрешихме форми на политическо изразяване, които обикновено нарушават нашите правила като насилствена реч като „смърт на руските нашественици“. Все още няма да допуснем такива призиви за насилие срещу руски цивилни", каза говорител на Мета.

Призивите за смъртта на лидерите ще бъдат разрешени, освен ако не съдържат други цели или нямат два индикатора за достоверност, като местоположение или метод, се казва в един имейл, в неотдавнашна промяна в правилата на компанията за насилие и подбуждане.

Временните промени в политиката относно призивите за насилие към руски войници се отнасят за Армения, Азербайджан, Естония, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Украйна, според един имейл.

В имейла, изпратен наскоро до модераторите, Мета подчерта промяната в политиката си за реч на омразата, отнасяща се както до руски войници, така и до руснаци в контекста на инвазията.

„Правим тази надбавка в духа на политиката, за да позволим насилствена реч, която иначе би била премахната съгласно политиката за реч на омразата, когато: (а) е насочена срещу руски войници, ОСВЕН военнопленници, или (б) насочена към руснаци, където е ясно е, че контекстът е руската инвазия в Украйна (например, съдържанието споменава инвазията, самозащитата и т.н.)“, се казва в имейла.

„Правим това, защото забелязахме, че в този специфичен контекст „руските войници“ се използват като прокси за руските военни. Политиката на речта на омразата продължава да забранява атаки срещу руснаци“, се казва в имейла.

Миналата седмица Русия заяви, че забранява Facebook в страната в отговор на това, което според нея са ограничения за достъп до руски медии в платформата. Москва предприе репресии срещу технологичните компании, включително Twitter (TWTR.N), които заявиха, че са ограничени в страната, по време на инвазията си в Украйна, която нарича "специална операция".

Много големи социални медийни платформи обявиха нови ограничения на съдържанието около конфликта, включително блокиране на руските държавни медии RT и Sputnik в Европейския съюз, и демонстрираха отклонения в някои от политиките си по време на войната.

Имейлите също така показаха, че Мета ще позволи похвала на десния батальон Азов, което обикновено е забранено, в промяна, съобщена за първи път от The Intercept.

Говорителят на Meta по-рано каза, че компанията „засега прави тясно изключение за възхвала на полк „Азов“ строго в контекста на защитата на Украйна или в ролята им като част от Националната гвардия на Украйна

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети