Борис Джонсън брани НАТО с бойни кораби и изтребители Тайфун

DenNews.bg
08.02.2022
размер на текста:

 Британското правителство проучва възможността за изпращане на изтребители "Тайфун" и бойни кораби в Югоизточна Европа, за да защити съюзниците от НАТО.

Това се казва в авторска статия на британския премиер Борис Джонсън за "Таймс".

Обединеното кралство ще укрепи многонационалния батальон на НАТО под британско командване в Естония.

Борис Джонсън също така обяви намерението си да укрепи Обединените експедиционни сили, водена от Великобритания формация, която включва части от десет скандинавски и северноевропейски страни.

Обмисля се възможността за използване на изтребители и кораби от Кралския флот.

Борис Джонсън посочи, че увеличаването на капацитета е свързано с планираната от Русия инвазия в Украйна.

Британският премиер вече обеща да изпрати 350 кралски морски пехотинци в Полша.

Джонсън каза, че все още вярва, че дипломацията може да надделее, но че подкрепата на Великобритания за НАТО ще остане "безусловна и непоклатима".

Британският премиер ясно посочва, че няма да се колебае за Украйна, предупреждавайки Москва, че инвазията ще само в полза на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

САЩ вече прехвърлят спецчасти и оръжие в Украйна в опит да демонстрират сила пред Кремъл.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети