ЕС: Призоваваме Русия незабавно да прекрати военните действия в Украйна

DenNews.bg
28.02.2022
размер на текста:

 Осъждаме най-категорично безпрецедентната военна агресия на Русия срещу Украйна. Със своите непредизвикани действия Русия грубо нарушава международното право и подкопава европейската и световна сигурност и стабилност. Съжаляваме за загубата на живот и човешкото страдание.

Това се казва в съвместно изявление на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Призоваваме Русия незабавно да прекрати военните действия, да изтегли своите военни от Украйна и да зачита напълно териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Подобна употреба на сила и принуда няма място в 21 век. ЕС застава твърдо до Украйна и нейния народ, докато те са изправени пред тази несравнима криза.

Лидерите на ЕС ще се срещнат по-късно днес.

Председателят Мишел на Европейския съвет свика извънредно заседание на Европейския съвет, за да обсъди кризата и по-нататъшните ограничителни мерки. Това ще наложи масивни и тежки последици за Русия за нейните действия. Президентът фон дер Лайен и върховният представител Борел ще очертаят допълнителен пакет от санкции, който се финализира от Европейската комисия и ЕСВД в тясна координация с партньорите. Съветът ще ги приеме бързо.

ЕС ще продължи да предоставя силна политическа, финансова и хуманитарна помощ на Украйна и нейния народ.

Тази нощ външните министри от ЕС одобриха санкциите срещу Русия.

Лайен обяви, че ЕС иска Украйна в ЕС, но това няма да стане бързо.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети