НАТО повиши готовността на оперативните си сили

DenNews.bg
19.02.2022
размер на текста:

 НАТО повиши готовността на оперативните си сили на фона на взривоопасното напрежение в Източна Украйна. Според нивото на реакция, което е зададенo, силите трябва да са в готовност да стигнат в района на конфликта за до 7 дни.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изказа пред ZDF силна тревога след развитието от последните часове на границата между Русия и Украйна. По думите му случващото се е много повече от маневри.

"На практика имаме изключително сложна ситуация за европейската сигурност. Това е свързано с разполагането на войски на границата с Украйна, а също и с агресивната реторика." Според Столтенберг вече са нарушени основни принципи на европейската сигурност.

Традиционната Мюнхенска конференция по сигурността също е под знака на напрежението в Източна Европа, отбелязва ZDF. Руската федерация не е представена с официална делегация за първи път от много време, но пък в днешния ден беше обявено военна маневра на ядрената триада и балистични ракети, като учението ще се ръководи лично от президента Владимир Путин.

Според Йенс Столтенберг това е "много трудна" ситуация за европейската сигурност, като посочва, че НАТО не отбелязва никакви признаци за деескалация, напротив - струпването на руски войски по границата с Украйна продължава, а Русия разполага с капацитета да нахлуе по всяко време без предупреждение.

Вчера от ДНС и ЛНР съобщиха последователно за инциденти. В рамките на няколко часа избухна автомобил в близост до сградата на управляващото правителство на самопровъзгласилата се република Донецк. Няколко часа по-късно от Луганск съобщиха за два взрива на газопровод. Сепаратистките власти започнаха евакуация на руски граждани към РФ, като тази инициатива бе подкрепена лично от Владимир Путин, който изпрати вицепремиер да организира приема на евакуиралите се граждани в Ростовски област. Кремъл обеща е по 10 000 рубли на човек, който е дошъл от двете територии.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети