Христо Терзийски,: В пъти са се увеличили разходите за ток на общините в област Кюстендил

DenNews.bg
01.02.2022
размер на текста:

  Като последна новина от преди часове е решението, което взе Енергийната комисия да отхвърли предложението на ПГ на ГЕРБ – СДС за пълно компенсиране на високите сметки за ток на общини, учебни заведения, болнични заведения, социални домове, молитвени храмове, църкви и джамии. Това заяви по време на брифинг народният представител от ГЕРБ – СДС Христо Терзийски.
Терзийски обясни, че през последните 10-ина дни е провел редица срещи с кметове, общински съветници, представители на различни институции и граждани, които са му споделили своите притеснения от растящите главоломно цени и сметки за ел. енергия. „Наистина се очертава като сериозен проблем и предизвикателство пред общинските ръководства изплащането на сметките за зимните месеци. За съжаление, Енергийната комисия отхвърли това предложение за компенсация на тези публични организации, които по същество работят и разходват електрическа енергия за публичния сектор, в който няма печалба, т.е. те не могат да формират такива цени, които да покрият техните разходи. Както знаете, предстои и приемане на бюджета за тази година, а в същото време всяка една община разполага със средствата за януари с 1/12 част от бюджета за 2021-ва година“, посочи народният представител.
Той даде и примери: в Община Рила за декември 2020 г. разходите за електроенергия са били близо 10 900 лв., а за декември 2021 г. дължимата сума е вече 24 800 лв. За детската градина в същата Община разходът за ел. енергия за декември 2020 г. е бил близо 400 лв., а за декември на 2021 г. – разходът е 1 600 лв. „Вече имаме едно увеличение от 4 пъти за разходите само на една детска градина. За месец декември 2021 г. сметките за ток на Община Дупница са 177 000 лв., а за същия месец през 2020 г. – са били 66 000 лв. Разходите за горива на социални служби и училища също са се увеличили в пъти. За Община Кюстендил фактурата за месец ноември 2020 г. само за уличното осветление е била в размер на 36 000 лв., а за същия месец 2021 г. вече е 70 000 лв., за декември – приблизително 90 000 лв. Наистина е един сериозен проблем, решаването на който не търпи отлагане. Но ето, че проектът на решението, което предложихме, не се приема, няма да бъде и приет. Предстои дебатиране в пленарна зала, за да чуем аргументите да управляващото мнозинство, да чуем и какъв ще е механизмът, който ще предложи МС за компенсирането на тези разходи. За всяко трудно решение обаче, трябва да има и управленска воля“, посочи Терзийски.
Относно сметките на битовите абонати, Терзийски обърна внимание, че в община Кюстендил има доста домакинства, които се отопляват на газ. „Има намерение да се изплащат някакви компенсации, но не е ясно какви. И в зала, и в комисия, народни представители от управляващото мнозинство казват, че МС разработва някаква стратегия за компенсиране, но не е ясно каква. Късното решаване на този проблем, ще доведе до там, че фирми и бизнес да калкулират високи цени вече в произведените продукти или услуги, така че пак потърпевши ще бъдат гражданите“, заяви Терзийски. Той коментира, че таксиметровите шофьори също са под напрежение, защото цената на метана е над 4 пъти увеличена, а те използват основно метан.
„Наистина трябва да се помислят сериозни, работещи мерки, които да не решават на парче този проблем“, категоричен бе народният представител. „Ще се освободят хората от плащането на една такса за детска градина, но в същото време Общината трябва да поеме всички останали разходи - за заплати, за отопление, за храна. Това за нас е неработещ начин“, коментира той. Терзийски обясни още, че бюджетът залага над 8 млрд. в разходната част, т.е. висок дефицит и, според финансисти, това наливане в бюджета може да доведе само до инфлация. „Ние не виждаме проекти и процедури, които да са започнали, така че да могат в рамките на този бюджет да се усвоят тези пари и да се разходват по начин, който да доведе до постигането на конкретни цели. Обяви се, че лятото ще има актуализация на този бюджет“, допълни още народният представител от ГЕРБ – СДС.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети