ГДБОП неутрализира организирана престъпна група, занимаваща се с каналджийство

DenNews.bg
09.12.2022
размер на текста:

Специализираната операция е реализирана вчера под наблюдението на прокуратурата. Действията са осъществени от служители на ГДБОП, след професионално разследване, започнало на 19 септември по образувано досъдебно производство за престъпна група, която се занимава с противозаконно подпомагане за преминаване на държавната граница на Република България, за пребиваване и преминаване през нейната територия на чужди граждани. В резултат на упорита работа, в хода на операцията са задържани ръководителят на групата и още шестима участници в престъпната дейност, извършени са претърсвания на адреси, иззети са веществени доказателства. Според първоначалните данни групата е действала от април т.г. до момента.
Днес, с прокурорско постановление на шест от лицата е постановена мярка за неотклонение задържане за срок до 72 часа. Спрямо ръководителя на групата не е постановен процесуална принуда, тъй като той е задържан по друго дело.
Предстои в утрешния ден СГП да внесе искане пред Софийски градски съд за постоянна мярка „задържане под стража“.
Подробности оповестиха на брифинг заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Любомир Николов и заместник- градският прокурор Христо Кръстев.

Днес, 09.12.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) съвместно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) проведе брифинг по повод задържането на 7 лица, привлечени като обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група (ОПГ), която се занимава с незаконна дейност, свързана с противозаконно подпомагане за преминаване на държавната граница на Република България, за пребиваване и преминаване през нейната територия на чужди граждани.

На брифинга Христо Кръстев, заместник градски прокурор, и старши комисар Любомир Николов - заместник директор на ГДБОП информираха, че са привлечени като обвиняеми Р. Н. - ръководител, Д. Н., И. А., О. М., С. Н., Д. Г. и К. А. – участници. Обвинението срещу тях е за това, че за периода от неустановена дата на месец април 2022 г. до 08.12.2022 г. на територията на страната са действали като организирана престъпна група по смисъла на чл. 93, т. 20 от НК – „структурирано трайно сдружение на повече от три лица с цел да вършат съгласувано в страната престъпления“., създадена с користна цел и с цел да вършат престъпления по чл. 281 НК. За престъпленията по чл. 281 от НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети