Арестуваха президента на Перу за опит за държавен преврат

DenNews.bg
08.12.2022
размер на текста:

 Дина Болуарте стана първата жена президент на Перу в сряда, слагайки край на драматичен ден, в който нейният предшественик беше арестуван за предполагаемо престъпление на бунт и отстранен от законодателите.

Болуарте, бившият вицепрезидент на страната, положи клетва в Конгреса, за да стане шестият президент на Перу за по-малко от пет години.

Церемонията се състоя часове след като мнозинството от 101 членове на 130-членния законодателен орган гласуваха за импийчмънт на бившия лидер Педро Кастило.

Бурният ден започна, когато тогавашният президент Кастило обяви плановете си да разпусне Конгреса и да сформира извънредно правителство, преди предстоящото гласуване за импийчмънт от законодателите, което омбудсманът на Перу определи като „опит за държавен преврат“.

Той призова и за парламентарни избори, за да се работи по нова конституция.

Този ход предизвика поредица от оставки на кабинета, бурни реакции от висши служители и осъждане от регионални съседи – и в крайна сметка не успя да предотврати импийчмънта му в Конгреса.


Перуанските въоръжени сили отхвърлиха опита на Кастило да отстрани депутатите, наричайки го „нарушение на конституцията“.

А самата Болуарте разкритикува плана за разпускане на Кастило, описвайки го в Twitter като „преврат, който влошава политическата и институционална криза, която перуанското общество ще трябва да преодолее със стриктно спазване на закона“.

Международната общонст осъди действията на Кастило, като Съединените щати призоваха лидера да „отмени“ хода и „да позволи на демократичните институции на Перу да функционират според конституцията“, каза посланикът на САЩ в Перу Лиза Кена в Twitter.

„Ние ще продължим да се противопоставяме и категорично да отхвърляме всякакви действия, които противоречат на конституцията на Перу, всеки акт, който подкопава демокрацията в тази страна“, каза в изявление говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Министерството на външните работи на Аржентина изрази „дълбока загриженост“ относно политическата криза в Перу в изявление в Twitter, а Министерството на външните работи на Бразилия заяви в изявление, че действията на Кастило са „несъвместими с конституционната рамка на тази страна, [и] представляват нарушение на демокрацията и върховенството на закона“.

В зашеметяващ обрат на събитията, Кастило беше задържан от полицията в столицата Лима, след като законодателите го отстраниха в Конгреса.

Изображения, споделени от префектурата, показват бившия президент, облечен в синьо сако, седнал около маса, докато служители подписват документи.

В изявление канцеларията на главния прокурор на Перу каза, че Кастило е бил арестуван за предполагаемо престъпление на бунт, „за нарушаване на конституционния ред“.

„Ние осъждаме нарушението на конституционния ред“, каза в изявление главният прокурор на Перу Патрисия Бенавидес. „Политическата конституция на Перу закрепва разделението на властите и установява, че Перу е демократична и суверенна република... Никоя власт не може да се поставя над Конституцията и трябва да спазва своите конституционни мандати.“

Това е унизителен край на краткото време на Кастило на поста. Бившият учител и синдикален лидер се издигна от пълна неизвестност, за да бъде избран през юли 2021 г. с малка преднина на балотаж и беше разглеждан като част от „розовата вълна“ от нови леви лидери в Латинска Америка.

Той се кандидатира на платформа, обещаваща да пренапише конституцията и да увеличи преразпределението на богатството, като предостави на държавите по-голям контрол върху пазарите и природните ресурси, обещавайки, че се бори да постигне на фона на нарастващата инфлация в Перу, липсата му на политически опит и силната консервативна опозиция в Конгреса.

Вицепрезидентът на Перу Дина Болуарте, която беше призована от Конгреса да поеме длъжността президент, след като законодателният орган одобри отстраняването на президента Педро Кастило в процес за импийчмънт, присъства на церемонията по полагане на клетва в Лима

Коя е Дина Болуарте, първата жена президент на Перу?
Правителството на левия лидер беше затънало в хаос от встъпването си в длъжност, с десетки министри, назначени, сменени, уволнени или напуснали постовете си за малко повече от година – което натрупа допълнителен натиск върху него.

Кастило осъди опозицията, че се опитва да го отстрани от първия ден, когато беше на поста. Той обвини Бенавидес, че е организирала това, което той нарече нова форма на „държавен преврат“ срещу него чрез разследванията на нейния офис.

През октомври Бенавидес подаде конституционна жалба срещу Кастило въз основа на три от шестте разследвания, започнати от нейната служба. Жалбата позволява на Конгреса да проведе собствено разследване срещу бившия президент.

Каскада от разследвания
Кастило е изправен пред каскада от разследвания за това дали е използвал позицията си, за да облагодетелства себе си, семейството си и най-близките си съюзници чрез търговия с влияние, за да спечели благосклонност или преференциално отношение, наред с други твърдения.

Кастило многократно отрече всички обвинения и повтори готовността си да сътрудничи на всяко разследване. Той твърди, че обвиненията са резултат от лов на вещици срещу него и семейството му от групи, които не са успели да приемат изборната му победа.

Бившият президент е изправен пред пет предварителни наказателни разследвания по обвинения в организиране на корупционни схеми, докато е бил на поста. Те включват обвиненията на прокурорите, че той е ръководил „престъпна мрежа“, която се е намесвала в публични институции като Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на жилищното строителство и държавната петролна компания на Перу, за да контролират процесите на публични наддавания и да облагодетелстват конкретни компании и близки съюзници.

Прокурорите също така разследват дали бившият президент е водил опити за търговия с влияние в процеса на повишаване на офицери както във въоръжените сили, така и в националната полиция.

Тези разследвания разглеждат и семейството на Кастило, включително съпругата и снаха му.

Бившата първа дама Лилия Паредес е разследвана по подозрение, че е координирала престъпната мрежа. Нейният адвокат Бенджи Еспиноза подчерта нейната невинност и твърди, че разследването срещу бившата първа дама включва „редица недостатъци и пропуски“.

Нейната снаха Йенифър Паредес е разследвана за предполагаемо участие в престъпна организация, пране на пари и утежнено тайно споразумение. Тя беше в ареста, докато съдия отмени "превантивното й задържане" за 30 месеца. Тя също отрече да е извършила нещо нередно.

„Дъщеря ми, жена ми, цялото ми семейство бяха нападнати с единствената цел да ме унищожат, защото не искат да завърша мандата си, обещавам ви, че ще завърша мандата си, не съм корумпиран“, каза Кастило по време на телевизионна реч от президентския дворец на 20 октомври.

В същата реч Кастило призна, че някои от най-близките му съюзници трябва да бъдат изправени пред правосъдието по обвинения в корупция, като каза: „Ако те предадоха доверието ми, нека правосъдието се погрижи за тях“.

Имиджът на президента Болуарте също беше опетнен от нейното собствено конституционно разследване от Конгреса, което беше прекратено на 5 декември.

Нейното възход може да не облекчи непременно токсичния и огорчен политически пейзаж на Перу, тъй като тя ще трябва да спечели междупартийна подкрепа, за да може да управлява.

Междувременно много перуанци призовават за пълно нулиране. През септември 2022 г. 60% от перуанците казаха, че подкрепят предсрочни избори за обновяване както на президентството, така и на Конгреса, според проучване на Института за перуански изследвания (IEP).

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети